El passaport Covid serà obligatori per accedir a bars, restaurants, hotels o gimnasos

El Govern està ultimant la norma que imposarà la nova mesura vista la poca adhesió dels establiments i com està de desmarxada la pandèmia i recomanarà-exigirà que es redueixin al màxim les relacions socials

Un passaport Covid del Principat d'Andorra.
Un passaport Covid del Principat d'Andorra. Toni Solanelles

Per mirar d’evitar riscos suposadament innecessaris, el passaport Covid serà necessari -i obligatori-, si no canvien les coses, per poder accedir a bars, restaurants, hotels o gimnasos. El Govern està ultimant la norma que habilitarà aquesta obligació. I inclourà d’altres mesures. L’accelerat ritme de nous contagis de Covid, i el fet que per exemple a França faci temps que aquesta mesura està en vigor, hauria portat l’executiu a haver de donar un cop de puny sobre la taula. Hi ha el temor que es pugui perdre un nou hivern. I seria dramàtic.

Encara que la mesura s’està portant amb certa discreció, la decisió ja està gairebé presa i alguns dels operadors ja en són conscients. De moment, les fonts consultades només han pogut confirmar que la decisió de fer obligatori el passaport Covid està gairebé adoptada per a restaurants, bars, hotels o gimnasos. Passaport Covid i els seus equivalents. Entengui’s proves negatives ja sigui d’antígens o TMA, o certificats d’haver passat la malaltia en els terminis sanitàriament acordats.

Fins ara, que la mesura era optativa, l’adhesió ha estat molt minoritària. Ben pocs bars i restaurants havien optat fins ara per aquesta fórmula, la del passaport, i s’havia preferit continuar amb les mesures de restricció, conscients que els controls i inspeccions de l’administració són més aviat minsos. La possibilitat d’elegir, però, s’hauria anat en orris davant un cap de setmana de creixement galopant i exponencial de nous contagis, el que ha fet que el nombre de malalts actius també hagi crescut molt. Fins a suposar hores d’ara ja un risc per a la traça i control del virus. I el que vindrà els propers dies serà pitjor encara.

Ben pocs bars i restaurants havien optat fins ara per aquesta fórmula, la del passaport, i s’havia preferit continuar amb les mesures de restricció, conscients que els controls i inspeccions de l’administració són més aviat minsos

L’executiu és conscient que no es poden assumir riscos suplementaris davant una temporada d’hivern que pintava molt bé però que comença a plantejar alguns dubtes. Molts dubtes, de fet. També s’hauria vist que amb el fet de recomanar tant com es pugui el port de la mascareta, i fer-la obligatòria de nou en espais interiors, no n’hi ha prou. Alhora, el fet de no tenir al Principat el passaport Covid per accedir a la immensa majoria de locals és un reclam per als turistes no vacunats, incrementant més encara els hipotètics perills de contagi.

El llistat de noves restriccions no quedarà només amb el passaport Covid. Alhora, es plantejaran recomanacions-exigències. El teletreball sempre que sigui mínimament possible tornarà a estar al catàleg de peticions. L’objectiu es reduir al màxim tants contactes socials com siguin possibles. En aquest marc, s’està plantejant posar sobre la taula la necessitat de suspendre sopars d’empresa col·lectius, més encara si són gaire multitudinaris.

La decisió s’està ultimant però les fonts consultades han assegurat que està pràcticament adoptada. Cal ajustar-ne algunes qüestions i fer-la pública. Serà aquest dimecres després de la reunió del consell de ministres. Que l’escenari canviï per una millora de la situació sembla ara mateix complicat. Més aviat el contrari. Els casos actius continuen pujant. L’aplicació informàtica per verificar la validesa dels passaports ja s’hauria acabat de desenvolupar i sembla que ja no presenta els problemes que hauria anat donant fins ara.

CATALUNYA TAMBÉ

El govern de la Generalitat ha demanat autorització al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’organisme jurisdiccional encarregat de vetllar per les restriccions de drets fonamentals, que permeti exigir el passaport Covid, en territori català, per accedir a bars i restaurants, però també en gimnasos, centres esportius i residències i establiments sociosanitaris. Si el TSJC autoritza la mesura, aquesta hauria d’entrar en vigor la matinada de dijous a divendres.

 

Documents

Comentaris (130)

Trending