El nombre de persones de més de 60 anys ateses per Salut Mental augmenta considerablement

La pandèmia ha tingut una afectació especial en aquesta franja d’edat, de la qual el departament ha passat a tenir fins a 2.492 pacients

Un rètol indicador del centre de salut mental.
Un rètol indicador del centre de salut mental. Toni Solanelles

La situació generada per la Covid-19, sobretot per les restriccions d’interacció i mobilitat han tingut repercussions en un perfil específic. Sobretot, a nivell de salut mental, els majors de 60 anys han acusat molt les conseqüències del confinament, i de tot el que s’ha produït a continuació. Des del departament del SAAS s’ha vist força incrementada l’atenció cap a aquesta franja d’edat, que ha augmentat considerablement. Així, al tancament del 2021, es tenien 2.492 pacients d’aquestes característiques.

“Les franges d’edat més sorprenents són els adolescents, i les persones de més de 60 anys”, assenyala el cap del servei de Salut Mental, Carlos Mur. Durant el 2021, l’increment de persones que s’atenien al departament s’ha augmentat considerablement, “hi ha un canvi important”. Ha passat de ser de 2.121, a apujar en més de 300 i situar-se en 2.492 persones les que requereixen atenció per alguna patologia psicològica. Aquesta pujada, a més de ser una seqüela directa de la pandèmia, es deu al fet que “moltes persones tampoc demanen ajuda fins que no es troben molt malament”. Per tant, que la Covid-19 hagi agreujat la situació dels padrins ha posat l’alerta en aquest sector de la societat.

Principalment, el que s’està detectant és un increment important dels trastorns depressius i del deteriorament cognitiu. En aquest sentit, des del SAAS ja s’ha posat en marxa certs dispositius per fer una detecció més precisa. Mur apunta que “s’ha accelerat, en part, per l’aïllament, la soledat no desitjada”. Per tant, és evident que no únicament s’atenen més padrins, sinó que també es fa amb una patologia més greu o més avançada que la que es podia fer més endavant.

Una de les patologies ‘sorpresa’ i que ha sobtat molt als especialistes en salut mental ha estat l’aparició dels trastorns alimentaris en les persones de més de 60 anys. És una patologia que, habitualment, està associada a edats més joves, però que s’ha començat a detectar entre els padrins. Segons indica Mur, es tracta d’una conseqüència gairebé directa de la depressió. “El patró alimentari canvia degut a això, no és exactament un trastorn restrictiu com es pot veure a altres franges”, apunta. També pot anar acompanyat de l’insomni, que “és molt freqüent, i que es fa molt evident en aquestes persones tan delicades”.

Principalment, el que ha fet més mal als padrins ha estat l’aïllament. De fet, Mur explica que, principalment, es tracta de persones que no viuen al seu domicili. Tot i això, també apunta que no han de viure específicament en centres, sinó que són perfils que viuen sols, sense companyia d’altres familiars. “És una situació preocupant i que s’ha d’observar”, apunta Mur. Sobretot, pel que fa als intents de suïcidi, que també han tingut un increment considerable durant el 2021. S’ha passat de dos intents al 2019 i d’un únic al 2020, a comptabilitzar-ne fins a 7 durant els darrers mesos.

 

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending