Cap positiu entre els docents cribrats i bon ritme de proves amb els escolars

El ministeri rep nombroses sol·licituds de famílies per canviar els horaris assignats atès que encara estaran fora del Principat el que resta de setmana

https://youtu.be/_jJvdajnhZQ

Cap dels prop de dos mil adults que van passar el ‘cribratge educatiu’ dimarts i dimecres no ha donat positiu de Covid. La immensa majoria, uns dos mil, eren docents de l’Escola andorrana i del sistema espanyol. També personal de suport. Un 85% dels que estaven convocats a passar les proves ho van fer. També aquest dijous un 98% dels infants de primera ensenyança convocats hauran passat per l’‘stop lab’ de Prat de la Creu per sotmetre’s al test serològic i a l’extracció de mostres per a l’anàlisi amb TMA.

El cap de Govern, Xavier Espot, i els ministres d’Educació i Salut, Ester Vilarrubla i Joan Martínez Benazet, respectivament, han estat una estona a la quarta planta de l’aparcament comunal de Prat de la Creu i han estat testimoni d’algun dels ‘drames’ que molts infants protagonitzen davant de les punxades o les extraccions laringològiques. Res que no sigui habitual. Gairebé de manera anecdòtica Vilarrubla ha explicat que no esperaven que tanta gent s’acostés a peu al punt de realització de proves. Però avui, molts dels prop de mil convocats han acudit caminant a l’aparcament.

La titular d’Educació ha remarcat que moltes famílies estan demanant al ministeri, via correu electrònic, l’assignació d’una nova data per poder realitzar les proves en ser impossible la data assignada. De fet, moltes famílies encara estan fora del Principat, de vacances, aquesta setmana i voldrien sotmetre’s als tests a partir de dilluns o fins i tot dimecres de la setmana vinent. Vilarrubla ha afirmat que estan fent les càbales corresponents però no ha pogut assegurar res de concret.

cap prova
El cap de Govern, Xavier Espot, observa alguna punxada 'dolorosa' abans d'iniciar el seu parlament. Toni Solanelles

Dilluns s’ha de cribrar el personal docent del sistema francès i, també, auxiliars de pati, de menjador i personal d’aquesta naturalesa. De dimarts a dijous han de passar per l’‘stop lab’ els estudiants de segona ensenyança, divendres els de batxillerat i dissabte tant els estudiants d’FP com els universitaris. En aquest cas últim, tant alumnat com professorat. Es mirarà a veure si hi ha espais on poder col·locar aquells que no puguin passar les proves quan calgui. Tampoc no se sap ara per ara quants escolars s’acolliran a les excepcions previstes pel ‘reglament’ del cribratge-voluntari-però-menys.

Portar una analítica d’un laboratori privat o els resultats d’una TMA, sempre de menys de set dies, procedent d’algun altre cribratge serveix per estalviar-se les proves que s’estan fent ara de manera massiva i que obtenen els resultats en un termini que oscil·la entre les 24 i les 72 hores. Els casos positius es miren de comunicar a la major brevetat possible per poder adoptar les mesures escaients.

En petit comitè, Vilarrubla afirmava que molta gent “ens està agraint i estan contents” que es facin aquests cribratges. En declaracions oficials públiques, el cap de Govern, Xavier Espot, s’ha felicitat per la bona marxa de les proves i els resultats obtinguts fins ara -cap positiu entre els docents- i ha destacat -en presència d’alguns representants de premsa internacional- que “Andorra és un país pioner i avançat” en el control del coronavirus i que sortosament “pot cribrar la totalitat del seu personal” educatiu.

Comentaris (8)

Trending