Salut farà proves d’anticossos a tota la població un cop s’estabilitzi la corba de casos

El Govern està acabant de definir el protocol i dissenyant l’operativa però es vol tenir tota la ciutadania registrada més encara amb la sospita que la propera tardor el virus regressi 

Un sanitari agafa les mostres per a la prova.
Un sanitari agafa les mostres per a la prova.

Es farà la prova d’anticossos a tota la població. La decisió ja està presa i ara s’estudia a veure com es pot implementar. Perquè l’objectiu és començar a fer les analítiques tan bon punt s’estabilitzi la corba de casos i, per tant, hi hagi una base més que suficient perquè el treball analític que es vol fer sigui efectiu i doni els resultats que se n’esperen. Serà a partir d’aquest treball que es decidirà quan i com es comencen a obrir els sectors de l’economia del Principat i com s’articula un pausat, esglaonat, retorn a la normalitat.

La voluntat del ministeri de Salut, segons fonts parlamentàries coneixedores de l’estratègia que s’està seguint, és haver començat les analítiques, a tot estirar, en dues setmanes. Aquesta setmana que estem vivint i potser una part de la que ve, segons els informes epidemiològics, encara aniran a l’alça de forma destacada el nombre de casos positius que s’aniran diagnosticant. A partir d’aquí, la situació s’hauria d’estabilitzar. 

Els resultats de les analítiques que es començaran a realitzar en un parell de setmanes serviran per anar aixecant les restriccions imposades a causa de la pandèmia

Serà llavors quan es comencin a fer els testos d’anticossos. Això permetrà saber qui ha passat la malaltia i qui no l’ha passat (en moltes ocasions, els contagiats són assimptomàtics encara que això no treu que siguin portadors) i també saber quin tipus d’immunització està vivint la població. A partir d’aquestes dades es prendran decisions de tipus socioeconòmic. No es volen agafar riscos superiors als assumibles. I més encara quan tots els indicis apunten que la propera tardor, cap al mes d’octubre, hi podria haver una segona onada del virus, una circumstància que els científics d’arreu del món ja han començat a estudiar.

Ara mateix, els responsables governamentals en la matèria estan elaborant el protocol en qüestió i acabant de dissenyar l’operativa que es durà a terme. Si es fa cas a l’assessor governamental en matèria de virologia, Oriol Mitjà, com a mínim per a la població activa, és a dir, aquella que treballa, els centres laborals, les empreses, podrien ser el canalitzador de les proves. Però aquesta via ja s'ha descartat atès que, com ha remarcat en la seva compareixença diària el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, hi haurà massa activitats econòmiques tancades quan s'iniciïn les analítiques. El protocol quedarà definit en qüestió d’hores o pocs dies a tot estirar.

S'han encarregat 150.000 testos coreans, fiables segons el ministeri de Salut, que han d'arribar via Espanya; no hi ha data per l'aixecada de cap restricció

Martínez Benazet ha explicat que s'habilitaran més punts com el que hi ha a tocar de l'hospital, a la rampa d'accés a l'antic tanatori. També hi haurà un seguit de voluntaris que faran la recollida de les mostres. Hi ha qüestions que, com s'ha dit, s'han d'acabar de definir. Però que han de servir per definir quan s'aniran, progressivament, aixecant les restriccions. El titular de Salut ha explicat, molt cautelosament, que s'espera que abans de mitjan maig es puguin començar a reprendre algunes activitats. Però "no voldria aventurar a fer afirmacions. Anirem prenent decisions dia a dia", ha afegit tot assegurant que està convençut que "el que estem fent és el més adequat" tot i que "ens podem equivocar perquè és una malaltia nova".

El responsable ministerial també ha explicat que s'han encomanat 150.000 testos a una empresa coreana degudament acreditada i amb unes proves fiables. El material hauria d'arribar via a Espanya. No s'ha concretat, però, quan arribarà tot aquest material al Principat. Martínez Benazet també ha assegurat que Andorra és un dels cinc països on es farà un assaig clínic de tractament de malalts. L'aplicació d'una solució farmacològica amb hidroxicloroquina i azitromicina que no només es donarà als malalts sinó també als seus contactes. 

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending