Salut espera activar a mitja setmana les sortides per poder caminar i fer esport

El ministeri preveu iniciar abans de final d’aquest mes la primera tanda de proves generalitzades d’anticossos 

Una imatge del pont de Madrid, a Andorra la Vella, aquest dilluns plujós de Pasqua.
Una imatge del pont de Madrid, a Andorra la Vella, aquest dilluns plujós de Pasqua.
“Ens encantaria que fos a mitja setmana.” El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, no ha volgut avançar cap detall sobre com seran les ‘sortides programades’ en ple confinament. Però sí que ha deixat clar que entre avui i demà s’aprovarà el protocol definitiu i que seguint el compromís que tant ell com el cap de Govern, Xavier Espot, han assumit davant la ciutadania, durant aquesta setmana es farà efectiu. Martínez Benazet també espera que les proves generalitzades per saber qui ha passat el coronavirus i qui no s’iniciïn abans de final d’aquest mes.

El titular de Salut ha recalcat que el document que va transcendir aquest diumenge era un esborrany incipient que experimentarà força canvis. De fet, Martínez Benazet ni tan sols ha volgut parlar de franges horàries concretes en funció de les edats, ni si això pot condicionar les hores per anar a comprar. Sí que ha assegurat que es tindrà en compte que les persones que treballen puguin tenir una estona per passejar o fer esport de baixa intensitat més enllà dels minuts que hagin d’invertir per traslladar-se a la feina.

El ministre ha deixat clar que les ‘sortides programades’ -que s’estan acabant de lligar amb els comuns, que també han de jugar el seu paper en el manteniment higiènic dels espais públics, per exemple- no són un desconfinament sinó que és “com si tinguéssim na aixeta que podem anar obrint i tancant”. També ha remarcat que tot plegat s’està dissenyant des de les recomanacions i l’autoresponsabilitat. “Un dels nostres valors és aquesta lluita conjunta, solidària i responsable”, ha remarcat Martínez Benazet tot insistint que per ara no s’ha hagut d’aplicar la part punitiva de la Llei general de sanitat i que es vol continuar així.

Tests d'anticossos

Tampoc no es preveu imposar per llei que la ciutadania s’hagi de fer els testos d’immunitat que s’estan preparant. En aquest sentit, el ministre ha explicat que “voldria començar-los durant la setmana del 20”, és a dir, a partir de la setmana que ve, però no té clar Martínez Benazet que això sigui possible. D’aquí que ha allargat una mica el termini per afirmar que voldria que la primera tongada de les proves es pugui iniciar “abans no s’acabi el mes d’abril”.

El responsable ministerial també ha explicat, durant la seva compareixença d’aquest dilluns al migdia, que aquest dilluns va rebre una trucada del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, en què s’interessava per la situació que està vivint Andorra i com s’està gestionant el confinament i, en un temps, el desconfinament ordenat amb les sortides programades prèvies que es pretenen realitzar.

Comentaris (6)

Trending