La jove catalana morta a la zona de Tristaina hauria caigut al buit des d’una altura d’uns vuitanta metres

Uns turistes francesos han localitzat el cadàver de la desapareguda aquest matí en el vessant gal de la muntanya, entre el pic i l’estany Fourcat, quan la gendarmeria ja s’havia afegit al dispositiu de recerca

Una imatge de l'estany Fourcat des del pic de Tristaina.
Una imatge de l'estany Fourcat des del pic de Tristaina.

Uns turistes francesos han estat els qui han trobat el cadàver de qui ha resultat ser la jove catalana que els equips de rescat del Principat buscaven des de dissabte al vespre a la zona de Tristaina. El cos es trobava a tocar un corriol que porta des del pic fins a l’estany Fourcat, ja en territori francès. La informació donada per uns altres muntanyencs ja havia permès resituar la recerca, ja que inicialment es pensava que la noia, de 25 anys, no havia arribat a pujar al pic. La boira hauria desorientat la desapareguda i per causes que s’hauran de determinar va caure des de l’aresta al buit. Una alçada d’aproximadament vuitanta metres que va resultar letal.

La troballa s’ha produït vers les 10 del matí tot i que no ha estat fins força després quan s’ha confirmat que el cos trobat era el de la noia catalana que s’estava buscant. Malgrat que els equips de rescat tenien clar de qui es tractava i un metge que formava part del grup de rescat de la Gendarmeria n’havia certificat la defunció, fins que no s’ha pogut contactar amb familiars directes de la finada no s’han donat detalls de tot plegat. La noia havia vingut a Andorra amb d’altres companys de Barcelona i aquest dissabte pretenien fer l’ascensió fins al pic de Tristaina, una pujada que des de la zona dels llacs estant, la malaurada jove inicialment va declinar fer.

De fet, el grup d’amics va acordar que, vist que la noia s’estimava més no seguir l’ascens, els esperaria a la zona dels llacs fins la tornada. Quan la resta d’acompanyants ja havien pujat i baixat del pic i no van trobar la noia al lloc on havien acordat hi va haver la primera sorpresa. Quan van arribar fins on tenien el vehicle estacionat i tampoc no hi era, la sorpresa ja va ser preocupació i el grup va decidir alertar els bombers. Poc abans de les vuit del vespre d’aquest dissabte es va activar un dispositiu de recerca en què, sota la coordinació dels bombers, també hi prenien part agents d’altres cossos, com la policia, que també ha tingut agents a la muntanya, i els membres de Protecció Civil també n’estaven al corrent. Durant la matinada, un equip de bombers del grup de rescat de muntanya amb el suport d’un helicòpter amb visió nocturna han estat fent unes primeres tasques de recerca. Mentrestant, especialment la policia, indagava altres escenaris possibles.

L’alerta d’uns altres turistes que havien vist una noia pujant sola i la fotografia que li van fer ha ajudat els equips de rescat a recentrar el treball de cerca

El pla de treball establert determinava que si durant la matinada no apareixia la jove, entre les 6 i 2/4 de 7 del matí s’activarien reforços per tal d’ampliar la recerca a partir de les 7 del matí. Segons fonts coneixedores de l’operatiu, aquest matí, però, la recerca ja ha canviat d’orientació. Contràriament al que havia dit als seus companys, ja es tenia clar que la noia, al final, havia decidit tirar muntanya amunt tota sola. Segons les fonts consultades, uns altres turistes, en veure que s’estava recercant una jove perduda a Tristaina, hauria contactat amb els cossos de seguretat per advertir que havien vist una noia tota sola com anava tirant muntanya enllà cap al pic tot i la intensa boira que feia i fins i tot li havien fet una fotografia.

La imatge hauria permès determinar que, efectivament, era la noia recercada i, per tant, no calia centrar la recerca en la zona dels llacs de Tristaina si no que s’havia d’anar cap al pic i més enllà. Per aquest motiu, s’haurien activat també els serveis de la gendarmeria, que quan els muntanyencs francesos que han trobat de casualitat el cos pel vessant gal de la muntanya, ja sobrevolaven també la zona amb un helicòpter. Malgrat que els equips de rescat han arribat a lloc amb eines mèdiques de reanimació, el metge que formava part del grup francès no ha pogut fer res més que confirmar la defunció de la jove.

La finada, de 25 anys i que ha estat traslladada al tanatori de Tarascó, formava part d’un grup de Barcelona i inicialment va declinar pujar fins al cim

En ser territori francès on s’ha localitzat la jove, de la investigació per acabar d’aclarir els fets -és clar que no hi ha cap indici de criminalitat- i de la repatriació cap a on indiquin els familiars se’n faran càrrec les autoritats franceses. Inicialment, el cadàver s’ha traslladat cap al tanatori de Tarascó. La noia hauria caigut al buit des d’alguna zona esquerpa i abrupta de l’aresta de Tristaina i des d’una alçada d’uns vuitanta metres. La boira molt probablement en algun moment del seu traçat li hauria impedit la visibilitat i l’hauria ‘enganyat’. Les circumstàncies exactes de tot plegat, però, s’han d’acabar d’aclarir.

Diverses fonts han recordat que malgrat que el circ dels llacs de Tristaina aparentment presenta una dificultat baixa i accessible per a molta gent, el pic enganya i és més perillós del que pot arribar a semblar. I que cal extremar molt la precaució i no perdre mai el respecte a la muntanya perquè qualsevol caiguda -des de l’aresta tot porta cap a l’estany Fourcat en aquest cas- pot resultar malauradament letal com ha estat en aquesta ocasió.

Comentaris

Trending