PS i liberals reclamen evitar tupinades amb els vots emesos a la Batllia

En la carta signada pels presidents dels dos partits polítics es posa especial atenció a saber qui custodiarà les urnes durant els moments en els quals la seu de la Justícia romangui tancada al públic

Els màxims responsables de Liberals i PS, Jordi Gallardo i Pere López, durant una compareixença conjunta al Consell.
Els màxims responsables de Liberals i PS, Jordi Gallardo i Pere López, durant una compareixença conjunta al Consell.
Liberals d'Andorra (L'A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) han tramès una carta al secretari general de Govern, Jordi Casadevall, amb la finalitat de "garantir la custòdia efectiva de les urnes situades a la Batllia" durant el període habilitat per poder votar per dipòsit judicial. Els presidents dels dos partits polítics volen saber quina "cadena de custòdia preveu Govern per l'urna o les urnes electorals situades a la Batllia pel vot per dipòsit judicial", el qual s'allarga des del primer dia de campanya electoral, el 24 de març fins a les 13 hores del 6 d'abril, és a dir, el dia anterior a la jornada electoral.

Així doncs, l'objectiu de la missiva és evitar tupinades amb els vots emesos a la Batllia. I per aquesta raó, els responsables liberal i socialdemòcrata, Jordi Gallardo i Pere López, posen l'èmfasi en saber "qui custodiarà les urnes durant els moments en els quals la Batllia romangui tancada al públic". Així com en voler saber en detall "quines mesures prendrà el Govern per tal de garantir la custòdia efectiva de les urnes situades a la Batllia durant el període habilitat a aquest efecte".

La carta subratlla l'article 3.2.a.6 del Codi de Bones Pràctiques en Matèria Electoral de la 'Comissió de Venècia' sobre processos electorals que especifica que "les urnes mòbils únicament han de ser permeses en condicions estrictes que evitin qualsevol frau". També remarca, l'article 76 de l'Informe Explicatiu del Codi de Bones Pràctiques en Matèria Electoral de la mencionada comissió que senyala "la cooperació del Ministeri d'Interior en tasques com el transport i emmagatzematge de materials electorals".

El vot judicial ha experimentat un clar augment en els últims comicis, al qual caldrà sumar la modalitat de vot per correu que també es diposita a la Batllia. D'aquí ve la importància de seguir "les recomanacions d'organismes internacionals en qualsevol procés electoral per a garantir la custòdia i que no hi hagi cap alteració de les urnes que recullen el vot a la Batllia" explica Jordi Gallardo. Per la seva banda, Pere López ha posat en relleu que "la importància del vot judicial va creixent" i que el que es vol "és que el procés es desenvolupi amb totals garanties per a tothom". Des del PS, es considera important que "aquest procediment respecti les recomanacions internacionals i que així tothom estigui tranquil i confiat".

Etiquetes

Comentaris

Trending