Proposen un vial pel mig del Parc Central, entre l'avinguda Tarragona i Bonaventura Armengol

El nou carrer seria necessari per poder aplicar un sentit únic de circulació a Prat de la Creu i l’avinguda Meritxell

El vial travessaria per l'actual aparcament.
El vial travessaria per l'actual aparcament.

El futur desenvolupament urbanístic de la zona del Parc Central preveuria, entre altres actuacions, l’obertura d’un nou vial entre l’avinguda Tarragona i la zona central d’Andorra la Vella, al carrer Bonaventura Armengol. Aquesta és una de les previsions del comú de la capital que, a més, ha rebut l’aval dels experts que han realitzat el pla de mobilitat de la Vall Central. En aquest sentit, consideren que aquesta actuació, que tindria un cost de mig milió d’euros, ajudaria a implementar una altra mesura clau per millorar la circulació a la zona: la implementació d’un sentit únic al carrer Prat de la Creu i a l’avinguda Meritxell.

L’estudi aposta fermament per aquesta mesura, tot recordant que la primera de les vies “suporta una gran quantitat de trànsit”, tant local –moviment interns a la parròquia- com de pas –principalment cap al túnel del Pont Pla. Això suposa que “es trobi, una bona part del dia, completament saturat”.  Altres problemes existents són provocats per les parades de bus que “generen una considerable distorsió al trànsit, ja que tan sols tenen una amplada de dos metres i una llargada també totalment insuficient per a permetre l’entrada i situació del vehicle”. A banda, “les maniobres dels girs a l’esquerra, pel fet d’haver-hi dos sentits de circulació, generen també moltes interrupcions del trànsit, en especial a la rotonda de la cruïlla amb el carrer Doctor Vilanova”.

Prat de la Creu tindria dos carrils, un per a busos, en direcció Escaldes i s'eliminaria la rotonda de Govern

Davant aquesta realitat, el pla de mobilitat proposa modificar substancialment l’actual carrer i deixar un únic sentit de circulació –direcció Escaldes-, mentre que, al mateix temps, l’avinguda Meritxell seria la via per on es reconduiria el trànsit direcció Espanya. A banda, s’eliminarien els aparcaments de Prat de la Creu, fet que permetria crear un carril específic per als autobusos i un altre per a bicicletes, a la vegada que s’amplia l’amplada de les voreres.

El fet de modificar la secció transversal del carrer, deixant únicament un sentit de circulació, alleujaria en gran manera els problemes de congestió actuals. L’espai que es guanya a la secció transversal, amb l’eliminació d’un sentit i dels aparcaments, s’utilitza per a situar-hi un carril bus directe, un carril bici de doble sentit i per incrementar l’amplada de les voravies. Un altre mesura seria la substitució de l’actual rotonda del carrer Vilanova –la coneguda com rotonda de Govenr- per un encreuament regulat amb semàfors.

Segons l’informe, “aquesta configuració aporta un circuit de sentits únics que aporta una major seguretat a tots els modes de desplaçament i permet evitar talls de circulació puntuals degut a les maniobres d'estacionament”. El cost estimat de les actuacions a realitzar per impulsar aquests canvis, que haurien d’assumir Govern i comú, seria de 875.000 euros.

El cost del vial del Parc Central s'estima en 500.000 euros i els canvis a Prat de la Creu, en 875.000

I en aquest context, el pla també considera convenient tirar endavant el nou vial pel mig del Parc Central. En concret, entre el pont sobre el Valira de la zona de l’encreuament entre Prat de la Creu i Bonaventura Armengol i la rotonda dels Marginets. Es tracta d’un carrer que donaria una alternativa al trànsit un cop s’hagi aplicat el sentit únic a Merixell i Prat de la Creu.

L’informe posa en relleu que “el comú hi té un interès especial per tal de poder obrir aquest tram de carrer”. L’actuació, però, dependria del desenvolupament urbanístic de la zona, ja que es tracta de terrenys de propietat privada.

Es calcula que aquest nou vial tindria una intensitat de trànsit d’11.000 vehicles per dia, 6.400 en sentit cap a la general 1 i 4.500 cap a Bonaventura Armengol. Això suposaria també una reducció de la circulació a la carretera entre el tram de l’antiga estació d’autobusos i el carrer de la Unió, a banda de descarregar també la intensitat al barri de Prada Ramon.En aquest cas, les obres anirien a càrrec del comú de la capital. El cost estimat seria de mig milió d’euros.

 

Comentaris (5)

Trending