Proposen un protocol sanitari per la repatriació segura dels temporers argentins

El grup Varadosenandorra ha fet arribar una carta al ministeri de Salut del país andí amb un pla amb tres potes: test previ al viatge, corredor segur i quarantena a l’arribar

Un avió d'Aerolíneas Argenitnas.
Un avió d'Aerolíneas Argenitnas.

El grup Varadosenandorra, que aplega bona part dels aproximadament 2.200 temporers argentins que s’han quedat atrapats al Principat a conseqüència de la crisi del coroanvirus, ha proposat a les autoritats sanitàries del seu país un protocol amb el qual, entenen, es podria garantir el seu retorn sense suposar cap risc per a la població local. Ho han fet amb una carta que han enviat al ministre de Salut, Ginés González. El pla tindria tres fases i inclouria un test previ abans de sortir, un corredor sanitari segur fins a l’aeroport de sortida del vol i una quarantena obligatòria un cop al país andí.

En l’escrit, que se suma als que prèviament s’havien fet arribar a altres membres del gabinet de la Casa Rosada com al canceller d’Exteriors, Felipe Sola, o el de transport, Mario Meoni, entre altres, remarquen el seu “estat de vulnerabilitat i urgència” a banda de “l’angoixa i la incertesa” que els genera no comptar amb informació de quan podran tornar. També avisen que hi ha compatriotes que han patit “comentaris xenòfobs” a mitjans de comunicació, xarxes socials i, fins i tot, personalment.

Deixen clar que amb la seva repatriació no volen “comprometre la salut pública” i, per això, els fan la proposta d’un protocol que serviria per garantir que no portarien el coronavirus a l’equipatge del viatge de retorn. Aquest s’estructuraria en tres fases: una prèvia a la sortida, una durant el trajecte i una tercera un cop arribats a l’Argentina.

El canceller Felipe Sola entén les crítiques com a "catarsi" però considera que no es vulnera cap dret dels seus nacionals

El primer punt suposaria fer un test a tots els temporers abans de sortir d’Andorra. Entenen, a més, que es podria aprofitar les proves d’anticossos que començarà a fer-se la setmana vinent. “Estaríem inclosos en dit test i comptaríem amb un certificat del resultat”. En cas que aquest no serveixi, també es podria fer un “previ a pujar a l’avió que descarti símptomes de la Covid-19”.

El segon lloc, demanen que s’habiliti un “corredor sanitari segur” per garantir que el trajecte entre Andorra i l’aeroport de sortida del vol es faci sense risc de contagi. Sobre aquest punt remarquen que “les autoritats sanitàries del Govern d’Andorra ens han ofert en diferents oportunitats el trasllat via terrestre, directe, amb busos especials”.

Per últim, accepten fer una quarantena obligatòria un cop arribats a l’Argentina. De fet, indiquen que es tracta d’una fórmula que ja s’està aplicant a molts retornats. Aquest confinament es faria a hotels de les localitats de destí de cada repatriat, fet que facilitaria els controls sanitaris i la seguretat.

“Amb l’elaboració d’aquest protocol considerem que el nostre retorna al país no afecta la salut pública”, afirmen. Per tant, es garanteix el compliment dels decrets aprovats pel govern argentí per fer front a la pandèmia.

Malgrat aquesta carta, per ara Argentina continua amb la seva oposició a la repatriació. Per ara, només hi ha dos vols programats des d’Europa, els que sortiran diumenge des de Madrid. I les paraules del canceller d’Exteriors, Felipe Sola, no són excessivament encoratjadores. “Les queixes de qui diu que s’han oblidat d’ell, de gent que es troba a l’alta punta del món, les puc entendre com a catarsi, però són discutibles quant a drets”, ha declarat a mitjans del país andí. També ha remarcat que “no poden entrar més de 400 persones per dia perquè si arriben més seria perillós”.

Comentaris

Trending