Primer dia sense nous malalts de coronavirus des de l’inici de l’epidèmia

Dels 717 pacients als quals se’ls ha diagnosticat la Covid-19, 282 ja tenen l’alta definitiva i el nombre de casos actius baixa de la barrera dels 400

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

Els casos de coronavirus a Andorra es mantenen en 717. És a dir, la mateixa xifra que es va donar el dilluns. En les darreres 24 hores, no s’ha detectat cap més nou positiu, per primer cop des que es va desfermar l’epidèmia a Andorra. Una pandèmia que, malauradament, ja s’ha cobrat 37 vides. L’altra xifra positiva del balanç d’aquest dimarts és la del nombre de casos actius, que s’ha situat per sota dels 400. Malgrat això, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha remarcat que “no ens deixem enredar” i, per tant, cal mantenir el rigor en el seguiment de les mesures per contenir l’avanç de la malaltia.

En la compareixença, s’ha confirmat una nova víctima mortal per culpa del coronavirus. Es tracta, tal com ja va avançar Altaveu, d’una resident de Salita de 93 anys. Amb ella s’eleven a 37 les persones que la malaltia s’ha endut. Això situa la taxa de letalitat en un 5,16%.

És la notícia més negativa d’un balanç que, per primer cop, no ha registrat cap increment de nous casos. Es mantenen els 717 del dilluns, fet que no havia succeït fins ara. Només el 20 de març no s’ha reportat cap nou infectat, però en aquell moment va ser perquè aquell dia no s’havien rebut encara els resultats de les proves practicades. En canvi, avui aquest no increment de casos arriba després de fins a 81 resultats comunicats.

Benazet admet que les dades són positives però que avisa que no es pot relaxar el confinament perquè en dues setmanes hi haurà conseqüències negatives

Altres dues estadístiques que varien de forma positiva són la de casos actius i la de curats. En aquest darrer cas, ja són 282 mentre que, en el primer, s’ha baixat de la barrera dels 400, fins a 398.

A l’hospital de Meritxell estan ingressats 35 d’aquests pacients. D’ells, 18 a la unitat de cures intensives (UCI) i 14 amb ventilació mecànica. Benazet ha avançat que dos d’ells estan a punt de ser extubats. Pel que fa al col·lectiu dels professionals sanitaris, hi ha 55 encara amb la malaltia i 9 efectius dels cossos especials.

A la planta especialment habilitada per a padrins malalts del Cedre, hi ha 35 pacients, dels quals quinze provenen de Salita. Benazet ha volgut remarcar que s’han pogut donar tres noves altres, fet que eleva a 17 els avis de tots dos centres que han pogut superar la Covid-19.

El titular de Salut ha afirmat que “aquests resultats són positius” però ha alertat que “no ens podem deixar enredar per l’optimisme”, ja que “el taló d’Aquil·les sempre és el sistema sanitari i especialment l’UCI”. Per tant, ha demanat “ser molt rigorosos” a l’hora d’aprofitar “les excepcions al confinament”, com ara les sortides cada dos dies o les botigues obertes que “ens han donat al·lè a tots”. De fet, ha volgut remarcar que “és una situació que poca gent té arreu” i que “l’hem pogut aconseguir perquè ens ho hem guanyat tots lluitant contra l’epidèmia”. Per mantenir-la “hem de ser curosos i procurar no deixar-nos enlluernar”. En cas contrari, “tindríem conseqüències negatives d’aquí a dues setmanes”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending