Posen en marxa la subhasta d’un important patrimoni immobiliari a Andorra la Vella i Escaldes

Els successors d’Helena Babot no van poder fer front, almenys en part, a l’acceptació de l’herència i després de diverses decisions judicials ara surten a la venda diferents béns embargats

L'edifici Atlas, al xamfrà dels carrers de la Unió i l'avinguda Meritxell, a Andorra la Vella.
L'edifici Atlas, al xamfrà dels carrers de la Unió i l'avinguda Meritxell, a Andorra la Vella.
La subhasta de l’important patrimoni immobiliari que al seu dia va ser de la difunta Helena Babot i que ara majoritàriament resta embargat comença a sortir a subhasta. Després que diverses resolucions judicials ja fermes ho hagin avalat, el saig encarregat de la venda dels béns ha activat l’operació. Simbòlics edificis com l’Atlas, al xamfrà entre el carrer de la Unió i l’avinguda de Meritxell, a Andorra la Vella, o l’edifici Horta, al carrer del Barri d’Escaldes-Engordany es posen a la venda.

Els tres grans immobles que se subhasten estan valorats, en el seu conjunt i en xifres rodones, en 17.400.000 euros. Tots els béns estan embargats i majoritàriament hipotecats. En algun cas també tenen deutes tributaris, especialment, per exemple, amb el comú d’Escaldes. Tots aquests gravàmens, segons fonts coneixedores de la situació patrimonial, haurien fet que almenys en part els successors de Babot no haguessin pogut fer front a l’acceptació de l’herència.

Com queda descrit a les fitxes dels béns embargats objecte de subhasta, alguns dels immobles que es posaran a la venda entre el 10 i el 18 de desembre, en primer torn, estan actualment ocupats. En efecte, tant a l’edifici Horta com a un altre dels immobles que es pretenen vendre, el conjunt residencial Illa IX-B, hi ha inquilins en molts dels pisos que formen part de la unitat immobiliària que en un primer moment es pretén vendre en la seva integritat però que, en cas que no hi hagi un comprador global, s’anirà oferint habitatge per habitatge.

Els tres béns que se subhasten en primer torn entre el 10 i el 18 de desembre estan valorats, en el seu conjunt, en 17.400.000 euros

Encara que els tres béns que per ara se subhasten són prou importants, probablement pel seu simbolisme i situació el més destacat és l’edifici Atlas. Està valorat en 7.097.592 euros i surt a la venda en primera subhasta per 6.387.832 euros, el corresponent al 90% del valor taxat tal i com fixa la normativa aplicable al cas. La parcel·la de terreny té una superfície total de 284 m2 i l’immoble que hi ha bastit al damunt, l’edifici Atlas pròpiament dit, és d’una superfície construïda aproximada de 2.115 m2. Però cal anar en compte.

La parcel·la de terreny esmentada està qualificada dins del pla d’urbanisme d’Andorra la Vella com a sòl urbà consolidat de gestió directa, amb alineació obligatòria a carrer, excepte en els casos en que especial es grafia en els plànols normatius la seva reculada. ¿Què vol dir això? Doncs que l’edifici, davant qualsevol actuació urbanística, cal tirar-lo enrere doncs no està alineat degudament al carrer de la Unió. Per tant, és més que probable que l’immoble s’hagi d’enderrocar davant qualsevol actuació que s’hi vulgui realitzar. D’aquí que es parli de la subhasta d’una parcel·la amb un edifici bastit al damunt i no pas d’un immoble directament.

Immobles a Escaldes

El segon dels béns que es pretenen vendre en subhasta, s’ha dit ja, és l’edifici Horta, a la part alta d’Escaldes i amb un deute comunal global de 2.414 euros. En concret forma part d’una finca de major extensió denominada Horts del Metge i situada al camí o carrer del Barri. Són onze habitatges amb aparcament i traster de diferents dimensions -de 56 m2 a 145 m2- que, globalment, estan valorats en 3.772.035. D’entrada se’n demanen 3.394.831 euros. Individualment, les taxacions van de 175.000 euros a 372.000. 

Finalment, el darrer dels béns pertanyents al patrimoni immobiliari d’Helena Babot que se subhasta, i que torna a ser molt cèntric, és la denominada finca Illa IX-B, al Clot d’Emprivat, concretament al carrer número 4 d’aquesta zona escaldenca. O, si es vol, situat a la cruïlla de l’avinguda Esteve Albert i el carrer Paraires. La finca en el seu conjunt està valorada en 6.666.465 euros i surt en el seu conjunt a subhasta per pràcticament sis milions d’euros rodons. Es tracta de 15 habitatges amb aparcaments i trasters, com en el cas de l’edifici Horta també en alguns casos amb inquilins, i, a més, cinc aparcaments solts alguns dels quals també llogats.

Tots els aparcaments individualitzats volten els 11,5 m2 i estan valorats de l’ordre dels 17.000 euros. Els pisos tenen unes dimensions que van de 93 m2 a 171 m2 i la seva valoració se situa entre els 313.000 euros fins als 506.000 euros. Els preus de sortida, com s’ha dit ja, correspon sempre, en aquest primer torn, al 90% del valor taxat. En el cas de l’edifici del Clot d’Emprivat, el conjunt de tributs comunals deguts ascendeix a 3.650 euros.

Comentaris (1)

Trending