Tots els querellats per atacar la sobirania andorrana menys Rajoy hauran de passar pel Congrés

Les formacions polítiques amb representació al parlament espanyol es posen d’acord, un per un, amb vint noms que hauran de declarar en la comissió que pretén aclarir les diverses derivades que va tenir denominada ‘Operació Catalunya’

Comentaris

Eugenio Pino, Ignacio Cosidó i Jorge Fernández Díaz, tres dels citats com a testimonis.
Eugenio Pino, Ignacio Cosidó i Jorge Fernández Díaz, tres dels citats com a testimonis. ARXIU

Jorge Fernández Díaz, Francisco Martínez, Ignacio Cosidó, Eugenio Pino, Marcelino Martín Blas i fins i tot Celestino Barroso i Bonifacio Díez Sevillano. Tots els querellats en el denominat ‘cas Rajoy’ a la Batllia excepte el titular de la denominació, l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, hauran de passar pel Congrés per respondre davant la comissió parlamentària que mirar d’aclarir les diferents derivades, entre elles l’atac a la sobirania andorrana, que va tenir l’‘Operació Catalunya’, que va tenir com a gran víctima col·lateral Banca Privada d’Andorra (BPA).

Finalment els grups parlamentaris amb representació a la cambra espanyola s’han posat d’acord en relació amb vint noms. Les tibantors entre PSOE i Unides Podem, socis del govern espanyol, havien bloquejat la tria de noms, de compareixents, ja que es volien votar llistats sencers de persones proposades i no hi havia manera que tiressin endavant més enllà del controvertit José Manuel Villarejo, que ja va testimoniar la setmana passada davant la comissió, i l’empresari andorrà i exmàxim accionista de BPA Higini Cierco, que està previst que es personi al Congrés durant el mes de juny igual com d’altres dels citats.

A banda dels set querellats a Andorra, entre els quals ressalta Celestino Barroso, que fins ara ha gaudit d’immunitat diplomàtica per respondre davant de la Justícia i que va ser el qui va dur a terme l’amenaça més clara i rotunda contra els dirigents de BPA, en aquest cas deixant clar a Joan Pau Miquel

Aquest dimecres s’han anat posant sobre la taula els noms, un per un, proposats per cada formació política i els que han tingut el suport necessari seran citats a presentar-se al Congrés a partir del mes de juny i fins al mes d’octubre. S’habilitarà més temps de l’inicialment previst perquè la comissió pugui fer la feina malgrat que es deixarà l’agost com a temps de vacances. Tots els proposats pel PSOE, PNB i ERC més la immensa majoria dels plantejats per Junts i PDeCAT han rebut l’aval de la cambra i seran cridats com a testimonis.

A banda dels set querellats a Andorra, entre els quals ressalta Celestino Barroso, que fins ara ha gaudit d’immunitat diplomàtica per respondre davant de la Justícia i que va ser el qui va dur a terme l’amenaça més clara i rotunda contra els dirigents de BPA, en aquest cas deixant clar a Joan Pau Miquel que si el banc no col·laborava ja estava tot dissenyat perquè els americans fessin una destralada, també se cita a testimoniar l’advocat Agustí Carles, que és un dels caps visibles de l’associació jurídica catalana Drets, que juntament amb l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA) van ser les dues institucions que van promoure la querella que es tramita a la Batllia.

A aquests vuit noms cal afegir-li el ja citat d’Higini Cierco. I a partir d’aquí la resta de noms acordats comencen amb la qui va ser ministra de Defensa i secretària general del PP Dolores de Cospedal, a qui Villarejo va esmentar com una peça clau en tot l’entramat del disseny de la denominada ‘Operació Catalunya’. No hi haurà cap dels periodistes vinculats a les clavegueres espanyoles com pretenien els responsables d’Unides Podem.

José Manuel Villarejo durant la compareixença d'aquesta tarda.

Relacionat

Villarejo assegura al Congrés espanyol que la guàrdia civil va pressionar el FinCEN contra BPA

La resta des testimonis acordats són el cap de gabinet del director de la policia José Ángel Fuentes Gago; els excomissaris Enrique García Castaño i Enrique Barón; l’excap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) José Luis Olivera; l’antic responsable de la policia judicial José García Losada, i el coronel de la guàrdia civil i excap de la Unitat Central Operativa (UCO) Manuel Sánchez Corbí.També seran citats els excaps de la policia a Catalunya Narciso Ortega Oliva i Agustín Castro Abad. També haurien de ser interrogats per la comissió d’investigació l’exdirector de la unitat d’intel·ligència financera del ministeri d’Afers Econòmics Juan Manuel Vega Serrano i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya entre 2011 i 2016 Daniel de Alfonso Laso.

Comentaris (1)

Trending