El PS té previst demanar la dimissió de Vicenç Mateu pel fiasco del projecte de llei de frau fiscal

L’ambaixada d’Andorra a Madrid no va alertar sobre la qüestió fins que el 2 de febrer, quan ja havia esclatat la polèmica, va fer un informe sobre la modificació legislativa aprovada l’octubre

Vicenç Mateu en un acte a Madrid.
Vicenç Mateu en un acte a Madrid. ARXIU

El Partit Socialdemòcrata (PS) està preparant una bateria de preguntes sobre la polèmica per la voluntat d’un sector almenys de la classe política espanyola d’incloure Andorra una altra vegada en una llista de jurisdiccions no cooperadores en matèria fiscal. Aquesta inclusió aniria a l’empara dels canvis que es preveuen en la llei sobre frau fiscal. Uns canvis sobre els quals l’ambaixada del Principat a Madrid no en sabia res i davant els quals els socialdemòcrates demanaran la dimissió del responsable de la missió diplomàtica, Vicenç Mateu.

Els socialdemòcrates estan treballant en la matèria. Tenen clar que a nivell exterior faran costat al Govern amb les accions que escaigui per intentar fer veure arreu que Andorra ha fet els deures i encara que amb una tributació baixa, ha homologat de manera internacional el seu sistema fiscal. No obstant això, internament no evitarà deixar clar de la badada que ha comès el Govern. I és que les fonts consultades recorden que no es tracta d’una voluntat partidista o d’una polèmica pels ‘youtubers’, el problema és de molt més calat i ve de més lluny.

De fet, el consell de ministres espanyol va aprovar la modificació legislativa el 13 d’octubre. I no ha estat fins que s’ha tancat el procés d’esmenes al text i, sobretot, fins que ha sortit la polèmica derivada del trasllat del denominat ‘Rubius’ a Andorra que ha transcendit tot plegat. De fet, l’ambaixada andorrana a Espanya no fa cap informe sobre la qüestió fins el 2 de febrer d’enguany per explicar el projecte de llei i dos dies més tard tramet un nou estudi per informar sobre les esmenes que s’hi han presentat.

Tot plegat porta els socialdemòcrates, que ho hauran d’acabar d’afinar en forma de preguntes que tenen intenció de dur al plenari del Consell General, a tenir la sensació que a Madrid, els representants diplomàtics del Principat no estan fent la feina de seguiment dels dossiers que correspondria. Les fonts consultades creuen que en una matèria tan sensible i delicada, haver deixat que la situació hagi anat tan enllà és una relliscada molt grossa i d’aquí que tinguin intenció de sol·licitar la dimissió de Vicenç Mateu, que va ser designat ambaixador després d’haver estat dues legislatures síndic general.

Comentaris (11)

Trending