Porta oberta a treballar en una llei perquè l’Estat indemnitzi les víctimes de violència de gènere

La majoria desestima els escrits d’oposició per tal que s’aixequi la reserva del conveni d’Istanbul i advoca per treballar conjuntament un text aquesta legislatura

La presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar
La presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar Consell General

El Consell General ha tombat els escrits d’oposició presentats per PS i Concòrdia respecte a la renovació de la reserva d’Andorra a un article del Conveni d’Istanbul que fa referència al fet que l’Estat hauria d’indemnitzar les víctimes de violència de gènere, quan altres fonts no ho puguin complir. Des de la majoria demòcrata s’ha estès la mà a la resta de forces per treballar un projecte de llei que permeti donar compliment.

PS i Concòrdia han exposat la necessitat d’aixecar aquesta reserva perquè l’Estat pugui indemnitzar les víctimes de violència de gènere quan l’agressor, principalment no ho pugui fer. La presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, alerta de la “situació esgarrifosa que han de patir tant les dones com els infants que han estat víctimes d’agressions físiques o psíquiques greus davant d’un Estat que els deixa en una situació de vulnerabilitat”. Considera que si hi ha aquesta reserva fins al 2024 no havia la necessitat de renovar-la i que “el més adient seria posar-se a treballar per aixecar-la”. En aquest sentit, ha lamentat que en tots aquests anys no s’hagi fet res.

Per la seva part, la consellera general del grup parlamentari de Concòrdia, Núria Segués, ha recordat que l’any passat a Andorra el Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere va atendre 324 casos, dels quals 133 eren nous i 84 de prevalença. Considera que amb la renovació de la reserva no permet que la Llei d’igualtat entre homes i dones sigui efectiva. En aquest sentit, ha dit que “hi ha una part de les víctimes que queden desprotegides i, malgrat que a Andorra s’ha avançat i s’ha fet bona feina cal que des dels estats es vetlli per a l’empoderament de les persones”.

La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, ha manifestat que cal fer una avaluació dels diners que costa per tal de poder fer una previsió. “Govern té la ferma voluntat d’aixecar la reserva, però cal aprovar una llei i de manera ràpida per protegir víctimes de violència de gènere”, ha expressat. En aquest sentit, la consellera general demòcrata, Maria Martisella, ha explicat que en la passada legislatura es volia treballar una proposició de llei, que al final no es va poder tirar endavant per culpa de la Covid-19. Ara vol reprendre aquest treball amb la resta de forces que conformen l’arc parlamentari. “Anem tard, sí, però hem de treballar conjuntament amb els assessors”.

Finalment, la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha votat en contra, perquè considera que “no és el rol del Govern el de pagar la indemnització de l’agressor o l’assegurança”. Per aquest motiu, advoca per ajudar amb programes integrals en l’àmbit psicològic per recuperar l’autoestima de les víctimes, entre altres.

Comentaris (6)

Trending