Només tres de cada cent portuguesos residents al Principat que podia votar ho ha acabat fent

Els electors ‘andorrans’ es decanten molt majoritàriament per l’actual president, Marcelo Rebelo de Sousa, mentre que la resta de candidats reben un suport força baix quedant en segon lloc el líder de l’extrema dreta

Marcelo Rebelo de Sousa en arribar al seu col·legi electoral.
Marcelo Rebelo de Sousa en arribar al seu col·legi electoral. AGÈNCIES

Només tres de cada cent residents portuguesos al Principat que podia votar aquest diumenge en les eleccions presidencials ho van acabar fent, un percentatge paupèrrim, molt pitjor encara que la participació global que hi ha hagut a Portugal, on només un 39% de l’electorat va acudir a les urnes enmig d’una gravíssima crisi sanitària. Això sí, en sintonia amb el que ha passat sobre el terreny lusità, a Andorra també s’ha imposat l’actual president, el centre-dretà Marcelo Rebelo de Sousa, a qui no li caldrà una segona volta per ser reelegit per al càrrec.

Per als comicis d’aquest diumenge hi havia inscrits un total de 7.557 electors, dels quals només 258 van acabar dipositant el seu vot. Dos van ser en blanc i dos més nuls. La resta, molt majoritàriament van anar a parar a Rebelo de Sousa. Fins a 160 del 256 vots a candidatures van ser per al líder del Partit Social Demòcrata (PSD). En segon lloc, al Principat, s’hi situa qui ha estat tercer en xifres absolutes globals, André Ventura. El líder de Chega! (Prou!), considerada l’extrema dreta en tota regla, ha obtingut a Andorra 32 vots. Després cal trobar-hi l’exdiputada socialista ara ecologista Ana Gomes, amb 20 sufragis. Amb molts menys suports cal buscar-hi l’independent Vitorino Silva (16), la líder del Bloco de Esquerda Marisa Matías (13), el comunista Joao Ferreira (10) i el liberal Tiago Mayan (3).

Les eleccions guanyades amb un 61% dels vots emesos per Rebelo de Sousa han tingut molt poca repercussió al Principat, on es fa molt poca difusió dels processos electorals. Enguany, la pandèmia no ha ajudat gens. Però el cert és que és tònica habitual que els comicis passin pràcticament desapercebuts fins i tot per als residents que per altres qüestions estan molt arrelats al seu país d’origen. A nivell global, els resultats han coincidit més o menys amb les previsions. L’actual president ha obtingut fins i tot més suports dels previstos i l’extrema dreta no ha assolit el segon lloc que perseguia.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending