Negativa de la majoria a fer una taula de treball pels preus dels centres sociosanitaris

Aquest apartat, inclòs a la moció presentada pel PS, ha estat recolzada per Terceravia, que ha considerat necessari esclarir certs aspectes de la mesura aplicada pel Govern

El president socialdemòcrata, Pere López, durant la sessió de Consell General.
El president socialdemòcrata, Pere López, durant la sessió de Consell General. PS

L’augment de les tarifes per als centres sociosanitaris continua creant una distància entre els grups parlamentaris. Sobretot, entre aquells que formen la majoria i el Partit Socialdemòcrata (PS). Durant la sessió del Consell General s’ha debatut la moció presentada pel PS que reclamava, d’una banda, anul·lar la mesura que pujava els preus i, de l’altra, crear una taula de treball. En aquest sentit, Terceravia ha reclamat un diàleg per esclarir certs aspectes d’aquesta aplicació. Tot i això, els tres grups de la majoria han votat en contra de les dues propostes que ha presentat el president socialdemòcrata, Pere López.

Si alguna cosa ha deixat clar el debat al Consell General és que la mesura sobre els preus dels centres sociosanitaris crea dubtes. Així ho ha remarcat el president de Terceravia, Josep Pintat, durant la seva intervenció, on ha reclamat que es pugui fer un diàleg, “necessitem un missatge més clar”. En aquest sentit, versava la segona part de la moció presentada pel PS, “més enllà de voler que es retiri el decret, volem que es convoqui una taula de diàleg per debatre obertament sobre la mesura aplicada”. Tot i que els presidents, aparentment, s’havien mostrat favorables, el president dels Liberals, Ferran Costa, havia assegurat que estarien oberts a parlar-ne, els vots han estat en contra a la totalitat de la proposta del PS.

El debat ha tornat a girar al voltant de l’afectació que pot tenir per a les famílies aquest augment en les tarifes dels centres sociosanitaris. López ha tornat a remarcar que ha estat una mesura arbitrària que no ha tingut en compte l’impacte ni la situació econòmica de la ciutadania. En resposta, el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha explicat que els únics nuclis familiars que podrien arribar a notar aquesta pujada serien aquells que tenen un patrimoni elevat i que poden fer-se càrrec d’aquests preus. El missatge ha estat gairebé replicat per Costa i, també, pel president demòcrata, Carles Enseñat. Així Naudi ha remarcat que “és una mesura equitativa, solidària i que respon a la màxima del PS de qui més té, més paga”.

“Que aquelles famílies que van sobrades de recursos contribueixin una mica més a què els seus padrins estiguin ben atesos als centres sociosanitaris”

Des dels partits que conformen la majoria s’ha continuat reclamant que la moció presentada pel PS “és un exercici d’alta irresponsabilitat política”, com ha assenyalat Costa. Per la seva banda, Enseñat ha reclamat que s’hagi triat l’única via en la qual el Govern no pot respondre, “és necessari contrarestar l’alarmisme, la demagògia i els missatges que no s’aproximen a la realitat”. Així, Naudi ha continuat defensant que la mesura el que fa és que “aquelles famílies que van sobrades de recursos contribueixin una mica més a què els seus padrins estiguin ben atesos als centres sociosanitaris”.

Més enllà del debat que s’ha produït al voltant del càlcul de les xifres i de qui i qui no notarà aquest augment, Terceravia ha fet notar que el Govern no ha presentat durant els darrers quatre anys cap auditoria sobre el sistema sociosanitari. Segons ha indicat Pintat, la llei aprovada el 2014, i que també sosté aquest augment dels preus, recull una auditoria cada dos anys i únicament se n’ha presentat una al 2018. “És un requisit legal que s’hauria de complir”, ha remarcat. En aquest sentit, Costa ha justificat que la pandèmia ha impedit que es pugui portar a terme, però que s’està treballant i “aviat podrà ser una realitat”. Enfront això, López ha recordat que “es recull que es convoca per edicte públic, es fa mitjançant una empresa externa i s’hagués pogut fer perfectament”.

Finalment, López ha tractat de retirar la moció de retirar la mesura i mantenir la part de demanda de diàleg, però se li ha recordat que no s’havia presentat cap esmena en el temps reglamentari i que no era possible fer aquest procediment durant la sessió. Per tant, amb 16 vots en contra, la moció presentada pel PS ha estat refusada i s’ha fet més evident les diferències entre majoria i oposició.

Comentaris (1)

Trending