Montaner defensa que sense acord d’associació també és possible diversificar l’economia

La líder d’Andorra Endavant avisa que un sí al conveni suposa “engolir de cop” tot el cabal comunitari i demana exempcions fiscals als propietaris i lluitar contra les empreses pantalla per abordar la problemàtica de l’habitatge

Montaner, al faristol, durant el Debat d'Orientació.
Montaner, al faristol, durant el Debat d'Orientació. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

La líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha reiterat al Consell General la seva oposició a l’acord d’associació amb la Unió Europea. Des de la formació, s’ha volgut defensar que hi ha “un altre camí” que no pas el sí al conveni i que aquest no impossibilita diversificar l’economia. També ha volgut posar sobre la taula la seva recepta per la problemàtica de l’habitatge, reclamant exempcions fiscals pels propietaris de pisos de lloguer, lluitar contra les empreses pantalla, regular correctament el mercat turístic i facilitar l’accés a la compra d’immobles pels residents.

Montaner ha estat crítica amb el Govern, a qui ha volgut retreure que s’hagi atacat l’informe del bufet Guide, presentat per Andorra Endavant de forma pública i que és la base de la seva oposició a l’acord. També s’ha mostrat convençuda que, a diferència del que va indicar el cap de l’executiu, Xavier Espot, hi ha alternatives perfectament viables a la rúbrica del conveni.

“Amb la UE no és tot o res. No comencem de zero. No hi ha un únic camí”, ha assegurat la consellera general laurediana durant la seva intervenció. Al seu entendre, “hi ha dues opcions: o l’acord d’associació que ens farà engolir tota la normativa de cop o fer com fins ara: adoptar directives a poc a poc segons el que va triant Andorra”. A la vegada, Montaner ha criticat que es digui que “l’acord servirà per diversificar-nos” quan, afirma. “sense ell també ho podem fer”. I aquí és on ha llançat un altre dard al Govern: “parlen tota l’estona de diversificar l’economia però no regulen el tema del CBD i això fa que tinguem un jove a la presó des de fa mesos”.

L’altre gruix de la intervenció ha estat centrada en l’habitatge. Montaner ha lamentat que, fins ara, la política de govern en aquest àmbit ha consistit en “pedaços sense disposar de dades” que, en la seva opinió, “ha contribuït a la situació de gangrena actual”. També ha advertit que cal ser curosos amb les mesures intervencionistes, ja que “si pressionem massa el mercat tindrem un efecte bumerang i el que faran els propietaris és posar el seu pis a la venda”.

La recepta de Montaner passa, doncs, per altres mesures. Entre elles, posar exempcions fiscals als pisos de lloguer, lluitar contra les empreses pantalla, regular de forma correcta uns pisos turístics que, ha recordat, “aporten una oferta diferent de la dels hotels” o impulsar l’accés a la propietat per als residents.

En altres àmbits, també s’ha aturat en la sanitat. Ha reclamat, un cop més, que cal un referèndum sobre la via preferent, tot assegurant que “ha incrementat la despesa” i que ha provocat que “els pacients arribin ja a l’especialista amb patologies força avançades”. A la vegada, ha defensat que cal modificar la història clínica compartida i reformar de forma profunda el SAAS, tot lamentant que el canvi de lideratge “no ha solucionat” els problemes dins la parapública.

Comentaris (3)

Trending