Montaner acusa Govern de calcular incorrectament els morts causats per la pandèmia

La parlamentària, aprofitant una pregunta on demana dades a l’executiu i la CASS, remarca que l’OMS demana diferencia entre les defuncions provocades pel coronavirus i aquelles que s’han produït amb la Covid-19

Comentaris

Carine Montaner.
Carine Montaner. EDUARD COMELLAS / CONSELL GENERAL

La consellera general no adscrita Carine Montaner considera que Govern no està calculant correctament les morts provocades per la pandèmia del coronavirus al país. Així ho indica en una de les tres preguntes tramitades a Sindicatura, la centrada en les dades estadístiques del mateix executiu i de la CASS. Apunta que no s’estaria seguint el criteri marcat des de l’Organització Mundial de la Salut. A banda, la parlamentària laurediana també demana per la sensibilitat de les proves TMA i per la justificació de les subvencions esportives.

En total, són tres les preguntes formulades per Montaner, que ara hauran de ser respostes per escrit. En una d’elles demana per “les dades estadístiques del Govern i la CASS” i, entre altres, reclama que se li faciliti desglossat per anys (del 2019 al 2021) i mesos el nombre de trombosis, el de suïcidis, els ingressos a cures intensives, els actes de neurologia i les patologies cardíaques. I, també, el nombre de morts registrats.

I és aquí on la consellera no adscrita apunta que “l’OMS va alertar Andorra que el recompte dels morts de la Covid s’havia de fer comptant els morts per culpa de la Covid i no pas comptant els morts amb la Covid, és a dir amb un test positiu”. Per tant, entén que el càlcul del 2020 “no era correcte” i, per això, demana saber si “s’ha pogut rectificar les dades”.

En una altra de les preguntes, Montaner es queixa que “el ministre de Salut no em contesta de manera concreta pel que fa al llindar de sensibilitat dels tests TMA”. Per això, ho torna a demanar “esperant una resposta concreta”. De fet, no s’està d’apuntar que “trobo sorprenent que els tres assessors del ministre i ell mateix desitgen mantenir secreta la xifra”, que és “una informació científica bàsica i clau per entendre la situació actual tenint en compte que Andorra ocupa els primers llocs del rànquing mundial de contagi de la Covid”.

La tercera de les preguntes canvia d’àmbit. En concret, la parlamentària laurediana demana per les subvencions atorgades a federacions i clubs esportius. Vol que Govern “informi i justifiqui” totes aquestes ajudes econòmiques durant el 2021.

Comentaris (9)

Trending