Els grups aposten per reforçar la “centralitat” del Consell i agafen el guant del consens

En línies generals, s’ha valorat de forma positiva el to institucional que ha tingut l’al·locució tot i que el PS ha advertit que la tramitació per via d’urgència de la moratòria a la inversió estrangera no és una bona fórmula per buscar enteses

Comentaris

El discurs del síndic s'ha fet des de la sala del Consell General al santuari de Merixell.
El discurs del síndic s'ha fet des de la sala del Consell General al santuari de Merixell. CONSELL GENERAL

El discurs del síndic general, Carles Ensenyat, pel dia de Meritxell ha estat, en general, ben rebut pels grups del Consell General. Des de la majoria s’ha volgut valorar la defensa que s’ha fet de la centralitat de la institució i de l’estructura d’Estat. Una idea que també s’ha vist de forma positiva des dels grups de l’oposició. Aquests han recollit també el guant del consens, tot i que des del PS s’ha avisat que, fins ara, no s’ha practicat de la millor forma possible.

Des de Demòcrates, Jordi Jordana ha posat en relleu que, al seu entendre, l’al·locució ha estat “positiva, institucional i encertada”. A la vegada, ha destacat que “ha sabut combinar les arrels i el futur cap al qual anem”. I, especialment, el fet que “més enllà de les circumstàncies de la vida diària, el que compta són certes coses que cal mantenir com l’estructura institucional del país”.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha afirmat que “ens ha agradat molt el discurs” i, de fet, també ha posat una molt bona nota a la tasca fins ara del síndic general. “Està fregant l’excel·lència”, ha assegurat. En l’al·locució, ha posat en relleu, Ensenyat “ha expressat que tots aquests anhels que s’han vist manifestats mitjançant la voluntat popular, imposats de forma espontània com els quarts o els comuns o el Consell de la terra o la pròpia proclamació de la patrona, responen a les inquietuds de la societat”. I, ara, com a consellers, “hem d’estar atents i comunicar-nos de forma bilateral perquè tots aquests reptes i anhels que tenim es vagin plasmant de forma progressiva i facin avançar el nostre país i progressar la nostra societat”.

Ensenyat ha fet el discurs des de la sala del Consell General al santuari de Meritxell.

Relacionat

El síndic reclama “bastir consensos” en temes claus, entre els quals “els drets dels ciutadans”

Pel que fa als grups a l’oposició, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha ressaltat que el síndic “ha indicat prou bé” que Meritxell és el dia nacional. Escalé ha mostrat de la seva formació que Andorra sí “un poble unit independentment de si la persona ve de fa poc o és d’aquí des de sempre”. “Andorra és les persones que hi viuen i el seu territori”, ha afegit el líder de Concòrdia, que ha avisat que “un país en el qual es perden les persones i el territori, i s’estan perdent, és un país on no hi ha espai per a la identitat i per a la solidaritat, no hi ha espai per a la convivència”. Escalé ha incidit en l’“esperit patriòtic andorrà”.

Des del PS, el conseller general Pere Baró ha recollit el guant de la petició de ser útils a la ciutadania. “Crec que és important anar tots a una i poder trobar solució”, ha indicat. En canvi, ha lamentat que, justament, aquesta setmana no s’ha vist, al seu entendre, un bon exemple d’aquesta forma de fer. “Tramitar una llei per la via d’extrema urgència no és la millor fórmula per respectar la centralitat del Consell que sempre es defensa”, ha advertit.

Des d’Andorra Endavant, Carine Montaner ha elogiat ja no només el discurs sinó el treball d’Ensenyat des que va ser elegit síndic. “Ha fet moltes coses per fer progressar el Consell General i per tornar-lo a posar al centre, al que ha de ser el seu lloc”, ha argumentat. També ha valorat “la mà estesa i l’aposta pel consens”, a banda del fet de “posar sobre la taula els neguits dels ciutadans, que ha de ser el nostre rol”.

Per últim, el conseller no adscrit de Liberals Víctor Pintos ha considerat “molt complet, molt emotiu i molt patriòtic, com ha de ser”, el discurs de Carles Ensenyat, que ha fet, segons el parlamentari de la formació blava, “una pinzellada de l’evolució històrica” de la institució. Pintos ha ressaltat el paper “estratègic” del Consell General, que té, també, un rol “central, important i evidentment històric”.

Comentaris

Trending