Font agafa la cartera de salut amb el repte de reduir el dèficit mantenint la qualitat

El pacte d'estat o el desplegament de la cartera de serveis seran altres pilars del mandat del nou titular del ministeri

Font amb el seu antecessor al càrrec Joan Martínez Benazet.
Font amb el seu antecessor al càrrec Joan Martínez Benazet.

Albert Font jura com a nou ministre de Salut amb l'objectiu de reduir el dèficit de la branca sanitària, però sense perdre qualitat de l'atenció mèdica, així com tornar a posar sobre la taula el pacte d'estat o acabar els tràmits necessaris pel desplegament de la nova cartera de serveis. Espot agraeix el treball dut a terme per Benazet i desitja tots els encerts al nou titular.

Dijous, darrer dia de mes de març, Joan Martínez Benazet tancava la porta a la seva etapa com a ministre de Salut i, aquest matí, el seu successor, Albert Font, ha jurat el càrrec sota l’atenta mirada de la resta de ministres i secretaris d’estats, així com cònsols i altres representants de diferents estaments governamentals. Entre els seus reptes principals hi ha el d’assolir el pacte d’estat per la salut, que per Font “és particularment important de tornar-la a posar sobre la taula a un any de les eleccions per internar donar una continuïtat a la política sanitària” i sense que el color polític que governi hi afecti, i el “finançament de la salut”. Sobre aquest darrer punt, i recordant que ve com a president del consell d'administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), ha assenyalat que la branca sanitària té un dèficit de 70 milions d’euros anuals i s'ha de reduir, però sense que es vegi repercutit en la qualitat. Sap que no serà fàcil i que, potser, caldrà prendre “alguna mesura decisió difícil” i impopular, però necessària per al futur.

A banda d’aquests dos punt cabdals, també hi ha altres aspectes que treballarà durant el seu mandat, com és la cartera de serveis i és que com, ell mateix ha reconegut, encara queden petits detalls perquè es pugui desplegar. En aquest sentit, falta encara d’acabar de posar nomenclatura a tots els actes i per això es fixaran en la francesa, “perquè la CASS ha estat creada amb l’esquelet de la seguretat francesa” i després d’adaptar-la si cal. Precisament, la presentació de la cartera de serveis va ser la darrera de les coses que va tancar Benazet abans de deixar el càrrec i que Font la valora “molt positivament”.

La parapública, “té un gran volum d’informació, però poc poder de decisió, el consell d’administració pot gestionar la CASS de portes en dins perquè té per sobre una llei que ha d’acatar; quan se’m va proposar anar al ministeri vaig pensar que podria tenir l’altra pota de salut, per això ho vaig acceptar”

Sobre la seva elecció com a nou ministre de Font ha volgut agrair la confiança que li ha dipositat el cap de Govern, Xavier Espot. Segons ha apuntat el nou ministre, la parapública, “té un gran volum d’informació, però poc poder de decisió, el consell d’administració pot gestionar la CASS de portes en dins perquè té per sobre una llei que ha d’acatar; quan se’m va proposar anar al ministeri vaig pensar que podria tenir l’altra pota de salut, per això ho vaig acceptar”, ha assenyalat el nou ministre que ha assegurat que la seva etapa a la parapública havia arribat a la seva fi.

Per la seva part, Espot, a banda de ressaltar la tasca executada per Benazet, com el pla integral de salut mental i addiccions, la consolidació de la via preferent, la història clínica compartida, entre altres, també ha posat en relleu les virtuts del nou ministre. A banda de la seva formació com a metge, ha emfatitzat la seva tasca com a president de la CASS en un context difícil on va haver de gestionar les suspensions temporals dels contractes de treball i les reduccions de jornades de treball, així com la “dilatada i variada experiència política com a cònsol menor d’Andorra la Vella i conseller general”. Per endavant, Espot ha recalcat que encara hi ha molta feina per fer, entre ella la regulació de les professions liberals sanitàries, concretar els actes de la cartera de servei o la cooperació transfronterera, entre altres aspectes. Amb tot, el cap de Govern ha tornat a agrair la tasca de Benazet i ha desitjat tots els encerts a Font.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending