Espot obre la possibilitat d’una reaproximació amb Liberals

El cap de Govern ha fet un repàs dels principals reptes de la pròxima legislatura a la televisió nacional, on també ha defensat la posició respecte a l’autorització d’Hife per operar

Comentaris

Xavier Espot durant una roda de premsa.
Xavier Espot durant una roda de premsa.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha acudit a ATV, al programa la Rèplica, per fer un repàs dels principals reptes de la pròxima legislatura. Entre els diferents temes on s’ha entrat al detall destaca la situació de la relació amb Liberals després de la modificació – o incompliment, segons el punt de vista – dels pactes electorals. En aquest sentit, Espot ha estès la mà a una reaproximació entre les dues formacions per poder tornar a treballar plegats en el futur. Així mateix, i en un altre ordre de coses, ha defensat la posició de l’executiu respecte a l’autorització de l’empresa d’autobusos Hife per operar.

Al llarg del transcurs del programa s’ha rememorat el pas del president de Liberals, Jordi Gallardo, la setmana passada. S’ha recordat que, durant les declaracions, va assegurar que “com han acabat les coses i on ens ha portat la dinàmica del resultat i els compromisos que no s’han mantingut fa que quedi un regust amarg”. Espot, per tant, ha tingut l’oportunitat de respondre, tot i que ho ha fet des d’una perspectiva oberta. “Jo no tiro la tovallola, penso que a poc a poc, conforme es vagin curant les ferides, la reaproximació es pot produir”, ha assegurat.

Malgrat això, també ha indicat que “no hi ha d’haver aquest regust amarg”. Ha considerat que, en el seu moment, “es va convenir que hi havia la possibilitat que Liberals pogués tenir dos consellers generals i això succeirà, si s’hagués volgut incomplir el pacte per complet això no hauria passat”. No nega que els acords no s’han complert del tot, però que en el moment de fer-se “es feia pensant que, com a mínim, Cabanes també entraria al Consell General i podria formar part de la majoria, i això no ha estat així”. Ha defensat, però, que se’ls va donar la possibilitat de formar part del Govern amb algun ministeri, secretaries d’Estat i tenir una ambaixada, “no crec que això sigui fer el pacte de la fam”.

Liberals va denegar aquestes possibilitats, segons Espot, “de forma molt educada, decidint que Pintos passi a ser conseller no adscrit i es respecta aquesta decisió”. El cap de Govern insisteix, tot i això, que “amb la bona feina que hem fet els darrers quatre anys hagués sigut més productiu que s’haguessin pogut sumar a la dinàmica i pesar en l’acció”.

Pel que fa a les pròximes eleccions comunals i les possibilitats que s’ofereixen, Espot, ha remarcat que encara és aviat per treure conclusions, però que no té cap mena de por a anar en solitari. “La prova de foc per nosaltres ha sigut la circumscripció territorial d’Encamp”, ha remarcat. No nega, malgrat això, que anar conjuntament amb Liberals i Acció “incrementa les nostres possibilitats de victòria”, i que a Liberals, específicament, “li ha d’interessar formar part de la governabilitat d’alguns comuns”.

Defensa fèrria a l’autorització d’Hife

Al llarg de l’entrevista Espot ha fet un repàs dels principals reptes de la pròxima legislatura, repetint les premisses que ha anat explicant els darrers dies. Habitatge, avortament, pactes d’Estat de Salut o l’Acord d’Associació han ocupat el gruix del programa. També s’ha entrat, però, en un tema de plena actualitat com és l’autorització d’Hife i d’Autocars Andorra per a les línies de la Seu i Lleida fins al 31 de juliol. En primer lloc, Espot ha ressaltat el fet que aquestes accions s’han dut a terme quan es trobava fora del Govern i que, per aquest motiu, “potser no tinc tots els coneixements al respecte”.

Amb tot, ha defensat les accions de Gallardo al respecte i ha emfatitzat que es tracta d’una autorització temporal, fins a finals de juliol. “Aquest sistema que s’ha dut a terme, que és provisional, ha estat avalat pel gabinet jurídic i, segons em diuen, per l’Estat espanyol” ha explicat Espot. Ha també remarcat que es tracta d’una decisió “ràpida, per no afectar el servei de passatgers”, i per això s’ha fet “una subrogació, perquè no es pot fer un procediment de concessió, perquè no és una línia nacional i va més enllà de les nostres fronteres”.

 

Comentaris (10)

Trending