Espot lliga les eleccions a l’avenç de determinades lleis (sense dir quines) al Consell

El cap de Govern avisa d’un “hivern molt dur” i fa una crida a forces polítiques i agents socials per arribar “a un consens”, tot advertint que, si no s’assoleix, “prendrem decisions”

Espot parla amb Suñé i Enric Casadevall al patí del santuari.
Espot parla amb Suñé i Enric Casadevall al patí del santuari. G. P.

El cap de Govern segueix sense desfullar la margarida de les eleccions. De fet, Xavier Espot ha donat a entendre que hi ha una sèrie de lleis que vol tenir aprovades, sense citar-ne quines, abans de dissoldre el Consell. Tampoc ha volgut revelar encara si optarà a la reelecció. El màxim responsable de l’executiu sí que ha donat a entendre que la gratuïtat del bus s’allargarà més enllà del desembre a la vegada que ha tornat a instar a trobar un pacte ampli per afrontar “un hivern que serà molt dur”.

Està clar que la legislatura s’esgota. Per ara, però, no té data fixada de finalització. De moment, el que està clar és que el pressupost pel 2023 no s’ha enviat encara al Consell. I, també, que al parlament hi ha lleis de relativa importància. I algunes d’aquestes, ha advertit Espot, les vol tenir aprovades abans d’anar a eleccions.

“No hem dit mai que hi hagi la voluntat d’avançar-les”, ha recordat. Sí, però, que “hi havia una forquilla entre desembre i abril”. L’escenari més matiner, però, sembla allunyar-se. Especialment, arran de les declaracions fetes des del grup demòcrata, posant en relleu l’elevat nombre de lleis que, en cas de convocar comicis, quedarien al calaix.

I Espot recull el guant. “La data dependrà de com avancin les lleis a tràmit”, ha indicat. I ha assegurat que “és complicat saber-ho; hi ha textos que pots pensar que trigaran i van ràpid i altres que s’allarguen quan creus que aniran bé”. El cap de Govern tampoc ha volgut revelar si optarà a la reelecció. En tot cas, ho comunicarà després del Debat d’Orientació. I ha recordat que “no és una decisió unilateral; també depèn de l’executiva i del partit”.

Espot també ha volgut advertir que “venen mesos difícils i hem de ser tots conscients”. Per això ha tornat a defensar la necessitat de buscar un acord ampli, tant entre partits com amb agents socials. Toca, ha apuntat, “trobar consensos” i això implicat “fer concessions tots”. El missatge anava dirigit cap a altres forces però també a sindicats i patronals. Als primers, els ha remarcat que “les propostes hauran de venir de tot arreu”. També ha deixat clar que “tenim la responsabilitat de governar” i, per tant, si aquest pacte no s’assoleix, “prendrem decisions”.

Comentaris (7)

Trending