Espot demana als nous ministres que es governi per deixar “una Andorra més justa i equilibrada”

El cap de l’executiu pren jurament o promesa als seus companys de mandat tot reclamant-los que “el càrrec no us allunyi de les persones” i que es treballi “sense pensar en titulars, enquestes o eleccions”

La primera reunió del nou Govern.
La primera reunió del nou Govern. SFGA/J.A.VILADOT

Ara sí. Oficialment, ja hi ha Govern. Els onze ministres nomenats pel cap de l’executiu, Xavier Espot, i tres secretaris d’Estat han jurat o promès (Conxita Marsol i David Forné han estat els únics a fer servir aquesta segona fórmula) el càrrec aquest migdia. Un cop completat el tràmit, Espot els ha demanat que no “us allunyeu de les persones; feu-vos més propers” i ha remarcat que “no s’ha de treballar pensant en titulars o enquestes sinó en deixar una Andorra més justa i equilibrada”.

En un acte concorregut, celebrat a les dependències del centre d’art d’Andorra la Vella, al Parc Central, els onze escollits per ser ministre i els tres (per ara) secretaris d’Estat han anat un per un jurant o prometent la Constitució: Conxita Marsol, Ladislau Baró, Jordi Torres, Ramon Lladós, Imma Tor, Ester Molné, Raül Ferré, Trini Marín, Helena Mas, Guillem Casal i Mònica Bonell, juntament amb Landry Riba, David Forné i Marc Rossell. La llista l’han completat la cap de gabinet, Sílvia Calvó, i la cap de protocol, Maria Marina, així com Esther Fenoll, secretària general del Govern, que ha estat la primera a complir el protocol.

Posteriorment, Espot volgut dirigir unes paraules on ha volgut destacar que, si fa quatre anys la paraula més emprada era “coalició”, enguany aposta per “confiança”, tot i que ha assegurat que la de la passada legislatura també és aplicable. “En certa forma, tots els governs ho són d’alguna manera, perquè hi ha sensibilitats i punts de vista diferents”, ha apuntat, tot assegurant que “això és bo; no ha de ser monolític”.

El que sí que és important, ha volgut remarcar, és que cal tenir “proximitat” a la ciutadania, sobretot aprofitant les peculiaritats del país, sense que això “estigui renyit amb la imparcialitat”. També ha reclamat als seus companys de mandat que “no hem de pensar en els titulars, les enquestes o les eleccions”. El que cal és “deixar una Andorra més justa i equilibrada després del nostre pas pel Govern”.

A la vegada, ha recordat que “els càrrecs són temporals” i, per tant, que “el pas per la política és a precari”. Per això, cal que “no ens allunyem de les persones”. Al contrari, “ens hem de fer més propers”, ha demanat.

Espot ha volgut definir amb poques paraules cadascú dels seus ministres. Per posar només uns exemples, de Marsol n’ha destacat “el coratge i la humanitat” mentre que de Ladislau Baró ha posat en relleu “la seva visió estratègica, el bagatge i l’experiència política”. Tots els nous càrrecs han rebut els seus elogis per deixar clar que “som un Govern solvent per fer front als grans reptes que tenim al davant”.

Un d’ells, la negociació amb la Unió Europea, centrarà de forma gairebé monogràfica la primera reunió del gabinet, aquesta tarda. Segons ha avançat Espot, el secretari d’Estat secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, “ens farà el punt de la situació” i també es presentarà “un esborrany del pacte d’Estat” que es vol proposar als altres partits polítics.

Comentaris (41)

Trending