Dos de cada tres ciutadans que es fan andorrans per residència són d’origen espanyol

Durant el primer trimestre de l’any 2023, un total de 208 persones residents van sol·licitar la nacionalitat i vuit de cada deu que van obtenir la plenitud de drets havent de renunciar a un altre passaport ho van fer per dur vint anys o més al país

Lliurament de passaports.
Lliurament de passaports. ARXIU/SFGA

La immensa majoria de ciutadans que obtenen la nacionalitat andorrana havent de renunciar al seu passaport d’origen ho fan després d’haver estat residint al país vint anys o més. I dos de cada tres d’aquests ciutadans que adquireixen el passaport andorrà per residència originàriament eren espanyols. Així ho indiquen les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d’Estadística.

Durant el primer trimestre de l’any 2023, un total del 208 persones residents van sol·licitar la nacionalitat andorrana. Del total de sol·licituds presentades de gener a març, 108 van ser atorgades amb plenitud de drets i 100 van ser resoltes amb el reconeixement del dret d’adquisició de la nacionalitat a títol provisional. De les sol·licituds atorgades amb plenitud de drets, 74 la van adquirir per origen i 34 per adquisició. Aquests darrers casos van haver de renunciar a la seva nacionalitat anterior.

Seguint la normativa europea en matèria d’estadístiques de migració i protecció internacional, l’estadística d’adquisicions de nacionalitat de residents només considera els processos que impliquen un canvi de nacionalitat i que es refereixen a persones residents.

De les 34 adquisicions de nacionalitat, el 82,4% s’obtenen per l’opció de residència, l‘11,8% per matrimoni i el 5,9% restant s’obtenen per altres motius

Així, durant el primer trimestre de 2023, de les 34 adquisicions de nacionalitat, el 82,4% s’obtenen per l’opció de residència, l‘11,8% per matrimoni i el 5,9% restant s’obtenen per altres motius. El 42,9% de les adquisicions per residència corresponen a homes i el 57,1% restant a dones, i es caracteritzen per ser majoritàriament de persones que han nascut a Espanya i que han renunciat a la nacionalitat espanyola (64,3%).

Pel que fa a les adquisicions de la nacionalitat per matrimoni, al primer trimestre del 2023 van adquirir la nacionalitat andorrana més dones (75,0%) que homes (25,0%). D’altra banda, 100 van ser resoltes amb el reconeixement del dret d’adquisició de la nacionalitat a títol provisional en espera que la persona interessada, en el termini legalment establert, acredités la pèrdua de la o les nacionalitats d’origen.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending