D’un discurs “sense concrecions” a un “fet des del pragmatisme”

El PS és el grup parlamentari més crític amb la intervenció d’Espot, a qui acusen de no entendre “la magnitud i la urgència” d’uns reptes que per a la majoria han quedat ben determinats i, sobretot, amb solucions sobre la taula

Un moment de la sessió d'aquest matí al Consell General.
Un moment de la sessió d'aquest matí al Consell General.

La primera valoració dels grups parlamentaris al discurs de Xavier Espot al Debat d’Orientació Política no ha tingut sorpreses. Com era previsible, des de l’oposició s’ha estat crític, especialment per part d’un PS que ha trobat a faltar “propostes concretes”. En canvi, les forces que donen suport al Govern han valorat sobretot “el pragmatisme” i el fet que, al seu entendre, s’ha fet una radiografia correcta del punt “on estem” i dels “reptes que vindran”.

Sense voler analitzar en profunditat l’al·locució d’Espot -al cap i a la fi, el moment de fer-ho arribarà aquest dijous amb les intervencions al ple i el posterior debat-, els grups sí que han fet un primer esborrany de la seva valoració. Qui menys satisfet sortia del ple era el socialdemòcrata Pere López. “No és el que esperàvem”, ha indicat, tot remarcant que “ens hauria agradat propostes concretes i n’hi ha hagut ben poques”.

El parlamentari del PS també ha lamentat que, al seu entendre, Espot “no acaba d’entendre la magnitud ni la urgència de tres problemes claus per a la ciutadania”. Aquests, ha recordat, són l’accés a l’habitatge, els salaris i les pensions baixes. Àmbits on, ha assegurat, “estem pitjor que a inicis de legislatura”.

Més prudent ha estat Josep Pintat, des de Terceravia. El política lauredià ha vist en el discurs, més que cap altra cosa, “un balanç del que portem de mandat, un temps marcat per la pandèmia”. De fet, ha volgut recordar que “falta tot just un any i mig per al final de la legislatura” i ha volgut indicar que “si s’aconsegueix consolidar la recuperació i posar unes sòlides per la propera ja seria positiu”.

Lògicament, des dels grups de la majoria s’ha valorat el discurs amb bones paraules. El liberal Ferran Costa ha afirmat que “s’ha fet des del pragmatisme”. Al seu entendre, s’ha deixat clar “on som ara i què ha passat”, però també “s’han desgranat els reptes que caldrà afrontar”. Entre ells, ha destacat l’habitatge, la mobilitat i la diversificació econòmica. Per la seva banda, el demòcrata Carles Enseñat ha apuntat que “s’ha fet el punt sobre l’estat del programa Horitzó 2023” i ha coincidit amb el líder de Ld’A sobre els principals problemes que s’han d’encarar.

Comentaris

Trending