El Consell General torna a Meritxell per commemorar 150 anys de patronatge

El síndic general, Carles Ensenyat, recupera la tradició itinerant coincidint amb l’aniversari de l’oficialització de la patrona i farà el discurs des de la sala que la institució posseeix al santuari canillenc

El síndic general a la sala que el Consell té al santuari de Meritxell.
El síndic general a la sala que el Consell té al santuari de Meritxell. Meritxell Prat

El síndic general, Carles Ensenyat, pronunciarà el discurs del Dia de Meritxell des de la sala que el consell General té al santuari de Meritxell. Ensenyat vol posar en valor un espai que es trobava en desús des de fa anys. Tot plegat, coincidint amb els 150 anys de la designació de la verge de Meritxell com a patrona d’Andorra i amb la voluntat d’acostar l’espai a la ciutadania acollint-hi l’activitat infantil ‘soc consellera, soc conseller’ durant l’estiu.

Potser no tothom ho sap, però si van al santuari de Meritxell i segueixen les escales que pugen pel costat dret aniran a parar a una porta que al seu interior amaga una petita sala propietat del Consell General. Una de les tres seus parlamentaries al costat de la Casa de la Vall i el nou Consell General. Per això les citades escales s’anomenen “del Consell”. Un espai que fa anys que es troba en desús però que ara, el síndic general, Carles Ensenyat, s’ha proposat de recuperar. Com? D’entrada, traslladant el tradicional discurs del síndic durant la festa de Meritxell a aquest emplaçament, en comptes de fer-lo a la Casa de la Vall.

“Des de temps immemorials el Consell sempre ha tingut seus itinerants”, un costum que “es va perdre a partir del 1702, quan es compra la Casa de la Vall i en fa la seva seu permanent”, ha recordat Ensenyat en una visita a la sala canillenca amb la premsa. Tot i així, ha apuntat, “el dia de Meritxell la tradició i la itinerància continuava i el Consell es reunia aquí”.

Bé, no ben bé en el mateix espai, sinó a l’ermita vella. Fins al malaurat incendi. És durant la construcció de la nova basílica que es decideix poder fer aquesta sala.

“Aquí s’hi han pres decisions rellevants com l’encàrrec a Joan Miró del cartell del quart centenari de la Casa de la Vall o dates d’eleccions”, ha remarcat el síndic. Ara bé, les sessions “habituals” van aturar-se un cop es va aprovar la Constitució. Des del 1993 es va instaurar la tradició de fer només un discurs, i es feia a la Casa de la Vall. Fins que el 2001, Ensenyat no ha pogut aclarir-ne el motiu, es va tornar a fer una sessió a la sala: res rellevant a l’ordre del dia, tant sols la lectura d’un informe de la comissió permanent.

Ara, “per reivindicar aquesta sala” i en segon lloc, per la commemoració dels 150 anys de la declaració de la verge de Meritxell com a patrona del Principat, “una data rellevant”, Ensenyat ha decidit que “val la pena que la reutilitzem com s’havia fet durant segles”. Així que el discurs del síndic es farà des de la sala del santuari i així, les 72 autoritats convidades ja seran a lloc per poder acudir a la missa posterior. I encara un altre motiu: “per estar més a prop del poble andorrà".

ARRANJAMENT

Abans d’utilitzar-la, se li han fet petits arranjaments, com canviar la il·luminació i netejar-la, amb la voluntat que l’any que ve “puguem canviar l’entapissat i pintar el parquet del terra per posar-lo al dia”. No s’hi faran grans obres, només “arreglar la degradació pel propi envelliment”. I és que la idea és poder seguir-la utilitzant. No es tracta de traslladar-hi sessions parlamentàries, però sí per altres actes institucionals o, sobretot, pel Dia de Meritxell.

De fet, Ensenyat també pensa en poder utilitzar aquest espai per mirar d’obrir i acostar la institució a la ciutadania i, en especial, als més petits. “Encara ho hem d’acabar de lligar”, reconeix, però es treballa perquè l’activitat ‘soc consellera, soc conseller’ pugui tenir una edició d’estiu a la sala de Meritxell, per exemple, amb els infants d’AINA. I en comptes de marxar amb un tricorni fet per ells mateixos com es fa al Consell General, en aquest cas es voldria que es fessin una medalla.

Comentaris (13)

Trending