El Consell General investeix Xavier Espot per segon cop com a cap de Govern

Després d’un llarg debat entre grups i els dos aspirants (el líder demòcrata i Cerni Escalé) els 17 vots dels ‘taronja’ més els d’Acció i Ciutadans Compromesos confirmen l’elecció de l’escaldenc, que dilluns prendrà possessió del càrrec

https://www.youtube.com/watch?v=2NVvRINVZog

Sense sorpreses. Tal com era previsible, la majoria de Demòcrates al Consell General, sumada als parlamentaris de Ciutadans Compromesos i Acció han investit Xavier Espot cap de Govern per segon cop. El líder ‘taronja’ prendrà possessió del càrrec el proper dilluns. Ha estat el punt culminant d’una llarga jornada parlamentària. Durant la tarda, els dos candidats, Espot i Cerni Escalé han respost els diferents grups, en un debat llarg que, però, ha evidenciat, almenys públicament, la voluntat de totes les forces de treballar en els dos pactes d’Estat proposats sobre la Unió Europea i les pensions, amb els pertinents matisos.

El rellotge marcava les 19.40 h. de la tarda quan el síndic general, Carles Ensenyat, ha donat pas a la votació, el punt culminant dels dos dies de debat d’investidura. Com s’esperava, Espot ha comptat amb el suport de fins a 17 consellers. Els pròpiament demòcrates, sumats a Marc Magallón, d’Acció, i als dos de Ciutadans Compromesos (Carles Naudi i Raúl Ferré). Per la seva banda, Escalé tot just ha aconseguit cinc suports. Els del seu mateix grup. La resta de parlamentaris (PS i Andorra Endavant) han optat per l’abstenció.

“Tots compartim un mateix model del país; amb les nostres especificitats, subtileses o, en alguns casos, obsessions”, ha apuntat Espot, tot indicant que “fem una diagnosi idèntica” a l’hora de parlar de quins problemes cal afrontar: reequilibri del creixement urbanístic, habitatge, poder adquisitiu, sostenibilitat de pensions o encaix amb Europa; per això, ha indicat que és “quan ens endinsem en les solucions és quan afloren les diferències” que “ no són tantes perquè no siguem capaços, amb bona voluntat i lleialtat mútua, de consensuar-les”

Ha estat, com s’ha dit, el punt culminant d’una jornada que, durant la tarda, ha viscut el debat entre els dos aspirants i els cinc grups parlamentaris. Llarg perquè, no es pot negar, en molts casos les diferents intervencions -a vegades encotillades en excés pels temps que marcava el reglament- s’han anat perdent en debats de qüestions més de detall que no pas en aspectes generals que, malgrat tot, també han estat. Els dos punts principals han estat els que giraven entorn dels dos pactes d’Estat que dimarts havia posat Espot sobre la taula: Unió Europea i pensions.

En les seves intervencions, el ja cap de Govern electe -prendrà possessió dilluns- ha volgut posar en relleu que, un cop vistes les intervencions dels diferents grups, “tots compartim un mateix model del país”; cadascú, però, “amb les nostres especificitats, subtileses o, en alguns casos, obsessions”. Així doncs, “tots fem una diagnosi idèntica” a l’hora de parlar de quins problemes cal afrontar: reequilibri del creixement urbanístic, habitatge, poder adquisitiu, sostenibilitat de pensions o encaix amb Europa.

I ha apuntat que és “quan ens endinsem en les solucions és quan afloren les diferències”. Uns punts de vista separats que, però, “no són tants perquè no siguem capaços, amb bona voluntat i lleialtat mútua, de consensuar-los”. Això sí, ha avisat que “en nom del consens estem disposats a fer concessions, però tampoc se’ns pot exigir que renunciem als principis del nostre ideari polític, que ha obtingut l’aval majoritari de la ciutadania”.

Un bon exemple d’aquesta valoració seria la necessitat d’abordar el futur debat sobre la reforma de les pensions. Des de la majoria s’ha reiterat que es dona gairebé ple suport a les propostes elevades per la CASS a finals de la passada legislatura. Entre elles, cal recordar, l’endarreriment de l’edat de jubilació. Des de Concòrdia i el PS, en canvi, s’ha advertit que la seva posició en aquest punt no és aquesta, tot i que la formació dels ‘cernis’, via el seu portaveu en el debat, Jordi Casadevall, sí que ha reconegut que no es tanquen en banda a un retir més tardà si la realitat així ho requereix.

De fet, la representant socialdemòcrata ha volgut posar en relleu que hi ha diferència entre els darrers estudis actuarials i, per tant, “no creiem que sigui necessari carregar-nos l’actual sistema de solidaritat intergeneracional”. Sobre aquest tema Espot ha acceptat que “el debat ha de ser al Consell” però ha deixat clar que “també ha de comptar amb una participació activa del Govern”.

L’altre tema fort del debat ha estat el procés negociador amb la UE. Ha semblat quedar clar que tots els partits agafen el guant llançat per Espot per un pacte d’Estat en aquesta matèria. Justament, Espot ha volgut remarcar que “m’agradaria que poguessin anar amb la reunió amb la comissió perquè s’adonarien de fins a quin punt defensem els interessos del nostre país”. Així, ha garantit que “no anem venuts i acceptant amb el cap cot tot el que es proposa” i ha defensat que “amb el que tenim ja negociat el resultat és ben satisfactori”.

URBANISME I ALTRES TEMES

Per la seva part, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha insistit en la inversió estrangera i en el sistema de quotes per prohibir la inversió en immobles. Una moratòria, diu que “hauria de ser el més curta possible”. Ha manifestat que quan es va aprovar la llei del 2012 s’hauria d’haver fet una prova pilot en un sector i anant-la obrint progressivament, mentre el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, tem que “torni a  aflorar la figura dels prestanoms i creï inseguretat jurídica”.

Escalè també aposta perquè els comuns siguin presents en el treball de les comissions legislatives, sempre i quan siguin qüestions que els afectin i ha tornat a defensar que totes aquelles persones quan han ostentat un càrrec polític en els darrers quatre anys no puguin accedir a la Justícia. També ha insistit que les declaracions de béns dels consellers generals siguin públiques”.

Per la seva banda, la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha manifestat que cal una nova llei del SAAS perquè “els sanitaris estan esgotats”. Manifesta que “falten infermers i metges, però sobren traumatòlegs”.

Comentaris (11)

Trending