El congrés del PS evidencia la fractura entre Gili i bona part del seu equip comunal amb el partit

Tot i fer-se a Escaldes, la cònsol no va assistir a l’acte socialdemòcrata i cap representant de la majoria escaldenca s’ha incorporat a l’executiva de la formació

Rosa Gili en un dels molts actes en què darrerament ha assistit com a cònsol.
Rosa Gili en un dels molts actes en què darrerament ha assistit com a cònsol. COMÚ D'ESCALDES

Fa un any i mig, era una mena de símbol i la gran esperança socialdemòcrata. Havia arrabassat als demòcrates el feu comunal escaldenc després d’haver aconseguit poc més de mig any abans l’escó parlamentari liderant la territorial de d’Acord, aquell pacte entre PS i Liberals que va durar quatre dies. Aquella esperança potser n’ha durat alguns més, de dies, però la vinculació entre l’ara cònsol d’Escaldes, Rosa Gili, i el Partit Socialdemòcrata (PS) és altament distant. Inexistent, fins i tot. Diverses fonts han assegurat que hi ha una clara fractura entre Gili i el partit.

De fet, el trencament hauria quedat plenament evidenciat en el congrés nacional socialdemòcrata celebrat aquest dissabte a la sala d’actes del Prat del Roure. Tot i fer-se a Escaldes, ni tan sols essent la cònsol estendard del PS, Rosa Gili no va acudir a l’acte. Així ho han assegurat diverses fonts, que han explicat que l’absència “no era motivada per qüestions d’agenda”. Hi ha raons més de fons que fan que des de fa un temps la mandatària comunal escaldenca hagi deixat d’acatar, per dir-ho així, els postulats o la disciplina de partit.

Gili i el seu entorn, per ara, volen mantenir-se en una discreta segona fila. Volgudament, segons les fonts, es van voler mantenir totalment al marge intentant que no transcendís res abans del congrés per no afectar l’acte socialdemòcrata. També els dirigents de la formació van mirar de fer pinya per evitar filtracions. Però la no presència de la cònsol hauria estat impossible de ‘tapar’. De fet, el divorci no és només amb Gili. Pràcticament ningú del seu equip comunal té vincle amb el PS.

La mandatària escaldenca, exconsellera general, s’hauria anat distanciat de la formació per motius de forma i de discrepància amb alguns plantejaments polítics, fins al punt que no es pot descartar que hagi demanat l baixa com a militant o estigui a punt de fer-ho

Cert que al congrés hi van ser la consellera major, Cèlia Vendrell, i el conseller de Cultura, Valentí Closa. La primera va acudir al congrés perquè fins aquest dissabte formava part de l’executiva. Closa, simpatitzant que no pas afiliat, hauria assistit a l’acte més que per cortesia que per una altra cosa. I després de l’aturada del migdia per dinar ja no va tornar a presentar-se al Prat del Roure, segons que han explicat alguns dels assistents, que asseguren que l’absència de Gili no va passar per alt però tampoc no se li va voler donar més tombs.

I això que no es pot ni tan sols descartar que Rosa Gili hagi demanat, fins i tot, la baixa del partit com a militant. Aquest extrem no s’ha arribat a confirmar però podria donar-se més aviat que tard. Algunes de les fonts consultades, que no han volgut entrar a precisar detalls, només han reconegut que amb l’actual cònsol d’Escaldes i el partit, o a la inversa, hi ha diferències de forma i d’alguns plantejaments polítics. Per això la distància s’ha anat eixamplant a mida que ha anat passant el temps.

Fins al punt que malgrat que l’aparell del partit hauria intentat situar algun membre de la majoria comunal escaldenca a la direcció del partit, a l’executiva, tots aquells als quals se’ls hauria proposat el càrrec, començant per la mateixa Vendrell, que ja en formava part, haurien declinat l’oferiment. Les fonts consultades han explicat que hi ha certa expectació per veure l’abast de la ruptura i les implicacions que això pot tenir. Per si arrossega altres sectors del partit o no.

Hi ha altres sortides de la formació que sí que estarien confirmades com la de Ferran Goya, per exemple, que al seu dia va arribar a aspirar a la presidència del partit. No obstant, aquesta baixa respondria més a una decisió personal i intransferible que a d’altres motivacions. Però a ningú no se li escapa que la fins ara presidenta Susanna Vela també ha deixat la direcció del partit. Encara que en aquest cas és fàcil de presumir que es tracta, efectivament, d’un descans després de set anys en llocs de direcció del partit.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending