Concòrdia reconeix que ni França ni la UE volen renegociar l’acord i defensarà el ‘no’ al referèndum

Escalé i Segués expliquen que es van reunir el 24 de març al Palau de l’Elisi amb representants del copríncep i el cap de Govern per mirar d’acostar posicions, però que l’altra part veu positiu el text tancat i que només s’acceptarien canvis “d’aquí un temps”

Cerni Escalé i Núria Segués durant la roda de premsa d'aquesta tarda.
Cerni Escalé i Núria Segués durant la roda de premsa d'aquesta tarda. M. P.

Ni França ni la Unió Europea tenen cap intenció de renegociar l’acord d’associació. Aquesta és la posició que França va traslladar a Cerni Escalé i Núria Segués durant una trobada que van mantenir al Palau de l’Elisi amb representants del copríncep i el cap de Govern, segons han desvelat aquest dilluns els dos consellers generals de Concòrdia. Les insinuacions del secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, durant la compareixença del matí d’una reunió en la qual s’hauria deixat clar als ‘concordis’ que l’acord no es podia renegociar han portat a Escalé i Segués ha donar explicacions en una roda de premsa. Des del seu punt de vista, però, l’acord no és bo i per tant al referèndum “defensarem el ‘no’”.

La reunió va celebrar-se el 24 de març a petició de dels serveis del copríncep. Hi van ser presents tant el representant personal del copríncep, Patrice Faure, el director del gabinet del copríncep, Robert Mauri, el conseller d’Europa del govern francès, els dos consellers generals de Concòrdia, i el cap de Govern, Xavier Espot. I també a petició francesa no s’havia publicitat la torbada, “que forma part d’un procés de diàleg amb la voluntat d’acostar posicions”, perquè “ens van demanar discreció”. Una discreció que el secretari d’Estat no ha mantingut aquest dilluns i per aquest motiu des de Concòrdia s’han volgut donar detalls de la reunió.

Escalé ha reconegut que “la posició francesa sempre ha estat igual, estan contents amb l’acord i consideren que porta un bon equilibri a totes les parts”. Ara bé, des de Concòrdia es va defensar que no és així, que a parer seu l’acord suposa “més aspectes negatius que positius” i que per a ells “és molt important primer solucionar els problemes actuals que té el país a nivell econòmic i social, abans d’obrir-nos a l’exterior”.

Per aquest motiu van traslladar aquesta posició a París i segueixen defensant que voler renegociar o no és una qüestió “de voluntat política”, si bé també admeten que és probable que s’hagués d’obrir un nou procés de negociació i que fins i tot la Unió Europea no estigués disposada a reprendre-ho immediatament, sinó que faria esperar un temps.

De la mateixa manera admeten que la Comissió Europea tampoc està disposada a renegociar perquè també veuen l’acord com a favorable, però tot i així evoquen al cas suís, que va poder aturar una negociació i reprendre-la al cap d’un temps. “El principi de dret internacional diu que els acords són renegociables”, han insistit, advertint que seguiran “fent-se pesats”.

Així les coses i assumint que no es podran introduir els canvis que volen, han deixat clar que si finalment s’acaba celebrant el referèndum ells defensaran el ‘no’.

Comentaris (24)

Trending