Vila insta a oferir més pisos d'entre 400 i 700 euros al mes abans de descongelar els lloguers

Dels 216 expedients oberts, 126 estan relacionats amb l'habitatge on el perfil és d'una dona d'entre 35 i 55 anys, treballadores i residents en parròquies centrals

Marc Vila en la compareixença davant la Comissió Legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals del Consell General
Marc Vila en la compareixença davant la Comissió Legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals del Consell General

La pandèmia no ha fet que les principals inquietuds en els ciutadans canviïn. L'habitatge continua sent el principal motiu de queixa i consulta de la població i suposa una quarta part dels expedients que obre el Raonador del Ciutadà, per davant de la CASS, el saig i les prestacions socials. Una crisi sanitària que ha empès a la institució a adaptar-se i a estar més present en l'àmbit digital.

La Covid-19 no ha comportat una variació en les problemàtiques de la societat. Així ho ha asseguta el raonador del ciutadà, Marc Vila, davant de la Comissió Legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals del Consell Generalha on ha insistit que els àmbits de queixes es mantenen en les línies dels darrers anys: l'habitatge, el saig, les prestacions socials i la CASS. Precisament sobre l'habitatge, Vila ha avançat que el 2021 han disminuït fins a les 70, però en només dos mesos d'aquest 2022 ja n'ha rebut una seixantena i intueix que la problemàtica anirà en augment.

En aquest sentit, el raonador ha assegurat que és necessari que "hi hagi més pisos de lloguer d'entre 400 i 770 euros abans de descongelar els preus de lloguer". Tot i això, ha volgut defensar la mesura assegurant que "ha estat una de les més clares i eficaces per evitar més patiment" a la població pels preus de l'habitatge i ha recalcat que "és una bona distorsió del mercat", sobretot en aquells pisos antics amb rendes més baixes. Vila, a més, ha reiterat la necessitat d'una col·laboració público-privada per trobar les millors solucions possibles.

Ja més concretament mirant els números, durant el 2020 dels 216 expedients oberts, 126 estaven relacionats amb l'habitatge, el que significa "un de cada quatre" i, per tant, "converteix la institució en un dels referents en la matèria". Entre alguns dels exemples, Vila ha exposat que a una persona un gran grup immobiliari li volia augmentar el preu del lloguer de 750 a 1.150 euros o d'altres casos en què sobrepassava de llarg el 30% dels ingressos de la unitat familiar.

D'altra banda, per primera vegada, des del raonador han presentat un estudi amb les dades estadístiques relatives a les queixes i expedients referents a l'habitatge. Amb els resultats obtinguts han pogut realitzar un perfil de la persona que té problemes: dones d'entre 35 i 55 anys, treballadores del sector dels serveis, i residents a les parròquies centrals i a Encamp.

Finalment, en aquest àmbit, Vila ha insistit en el fet que tant des del comú com des del Govern i l'Institut Nacional de l'Habitatge es reforci la comunicació perquè la gent conegui la legislació vigent en habitatge.

Ja en menor mesures, els altres temes que més tracta pel raonador són els ajuts socials, la CASS i el saig. Respecte a la parapública, els problemes rauen en els resultats dels controls mèdics, les divergències entre les altes donades per la CASS i les baixes dels metges referents, la demanda del 100% cobertura sanitària o el tracte rebut; pel que fa a la justícia, el problema principal del saig continua sent la manca de proporcionalitat en el percentatge embargat, mentre que pel que fa a les prestacions socials, Vila ha constat una dificultat d'accés per la lentitud de tot el procés, tot i que ha valorat de forma positiva l'esforç de l'administració per donar resposta als neguits dels ciutadans durant la pandèmia.

Precisament, la crisi sanitària també ha impactat en la gestió diària de la institució i els ha obligat a adaptar-se per donar el servei a la població. En aquest sentit, tot i que Vila ha remarcat que no han tancat l'oficina durant la Covid-19, sí que han fet un esforç per reforçar i ampliar la seva presència on-line amb la creació d'un espai de transparència a la web amb la publicació dels informes, dades, entre altres, així com una major presència en les xarxes socials amb la creació d'un perfil a Instagram.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending