Jover carrega el mort al Fons de Reserva per les afirmacions de l’FMI sobre el sistema de pensions

L’organisme internacional va gairebé donar per fet en un recent informe un increment de cotitzacions a la CASS i va assegurar que “les reformes que estan previstes van en el bon sentit de reduir els riscos fiscals a mig termini”

Andorra és el 190è país en adherir-se a l'FMI.
Andorra és el 190è país en adherir-se a l'FMI. ARXIU

El ministre de Finances, Eric Jover, passa la pilota al Fons de Reserva de Jubilació de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) en relació al fet que el Fons Monetari Internacional (FMI) donés gairebé per fet en el seu informe sobre Andorra que les cotitzacions a la CASS s’incrementaran. Alhora, i com sol ser massa habitual a l’administració taronja, el titular ministerial s’aferra a la confidencialitat per denegar quina informació es va facilitar a l’organisme internacional que servís de base o com a mínim d’element de contrast per al document emès.

El grup parlamentari socialdemòcrata va sol·licitar fa un mes i mig tota la informació intercanviada entre l’FMI, el Govern i les demés institucions i organismes que van participar en la missió del FMI i tota aquella informació relativa al sistema de pensions que van poder portar al FMI a afirmar contundent que “les reformes que estan previstes en el sistema de pensions van en el bon sentit de reduir els riscos fiscals a mig termini”. La resposta a la demanda feta pel president del grup del PS al Consell General, Pere López, pràcticament no diu res.

Això sí, refereix tot el llistat d’institucions que van participar en una visita virtual i també passa el mort al Fons de Reserva presidit per Jordi Cinca pel tema de la cotització de la CASS. Els tècnics de l’FMI haurien mantingut contacte amb representants de nou ministeris a banda d’alguns departaments concrets d’algun d’ells (com ara intervenció, Tributs o Estadística, per citar-ne tres). També van reunir-se telemàticament amb les secretaris d’Estat d’Afers Europeus i d’Afers Financers Internacionals.

“No es pot facilitar per motius de confidencialitat de les comunicacions existents entre un Estat i un organisme internacional, i per això el Govern d’Andorra no pot divulgar el contingut dels intercanvis mantinguts amb l’FMI”, manté el titular de Finances

Encara entroncant amb l’administració, l’FMI va contactar amb els fons de la CASS, l’AFA, l’AREB o la UIFAnd, FEDA, Andorra Telecom, ACTUA, la Universitat d’Andorra i l’Institut d’Estudis Andorrans. De l’àmbit estrictament privat es van mantenir trobades amb els cinc bancs del país, la Cambra de Comerç, Ski Andorra, la CEA, i els col·legis d’Economistes i de gestors immobiliaris. Les reunions es van produir entre el 19 de març i el 7 d’abril i segons fonts d’alguns dels ens que es van reunir amb l’FMI, els delegats d’aquesta organització havien fet prèviament els deures i sabien de què parlaven.

Ara, Jover respon a López que “no es pot facilitar per motius de confidencialitat de les comunicacions existents entre un Estat i un organisme internacional, i per això el Govern d’Andorra no pot divulgar el contingut dels intercanvis mantinguts amb l’FMI”. Alhora, el ministre de Finances assegura que “també s’ha de precisar que l’objectiu de les reunions no era entregar informes escrits a l’FMI, sinó facilitar la comprensió del funcionament de l’economia andorrana i de les seves finances a la delegació d’aquesta institució. Finalment, cal destacar que, volgudament, en alguna d’aquestes reunions no hi van participar representants del Govern i, per tant, no sabem la tipologia d’informació que s’hi va compartir”.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López.

Relacionat

El PS demana tota la informació intercanviada entre el Govern i l’FMI durant la seva avaluació

Quan els socialdemòcrates demanen sobre les afirmacions de l’FMI en relació al sistema de pensions, Jover no para compte en passar la pilota al seu antecessor. Almenys, partint de la base que de ben segur Jordi Cinca, com a president del Fons de Reserva de Jubilació, deuria participar en la trobada que aquest ens va mantenir amb l’organisme internacional. “Una de les reunions que es van dur a terme va ser amb el Fons de Reserva de Jubilació. L’equip del Fons de Reserva va presentar l’estat de capitalització i les seves estratègies d’inversió, així com les seves perspectives de futur associades als darrers estudis actuarials disponibles”.

Finalment Jover remarca que “en les dates d’aquesta visita els grups de la majoria van entrar a sindicatura la proposta de creació d’una comissió d’estudi per afrontar el repte de fer més sostenible el sistema de pensions de jubilació. Es va informar la delegació de l’FMI sobre aquesta acció”. Aquella comissió, però, va sofrir notables canvis després de passar pel sedàs parlamentari i, justament, d’assumir algunes de les propostes que feien els socialdemòcrates.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending