Espot respon aquesta nit, des de les instal·lacions de l’antic hotel Rosaleda d’Encamp, ara seu del ministeri de Cultura, a les preguntes que li formulen quatre comunicadors de quatre mitjans de comunicació diferents, entre els quals el director de l’Altaveu, Alfons Miralles. El primer bloc de l’entrevista emesa per Andorra Televisió gira al tomb de la problemàtica de l’habitatge, que segons Espot “és la nostra principal prioritat”. El màxim responsable de l’executiu ha assegurat que la denominada llei òmnibus “és el full de ruta” del Govern fins al final de la legislatura, encara que això no vol dir que “no puguem afegir mesures” que no demandin una llei. En aquest sentit ha citat el programa d’avals bancaris per poder accedir a la compra d’immobles per residir-hi.
Espot ha exposat que el programa de suport financer que es va llançar fa un parell d’anys ha tingut un “èxit per sota de les expectatives” i ara s’esta reformulant amb un “treball coordinat amb les entitats bancàries”. S’està mirant “on podem ser més generosos tant per part del sector públic com per part del sector privat”. El cap de Govern ha insistit que s’està confeccionant un parc públic d’habitatges, que hauria de ser de 500 pisos a final de la legislatura, i ha tornat a destacar que amb la mesura de la pròrroga forçosa, que segons Espot és molt més eficaç, “més efectiva”, que l’establiment de topalls màxims.
En tot cas, “aquesta mesura no es podrà mantenir de manera indefinida” i, ha exposat, caldrà “algun tipus de regulació dels preus dels lloguers” com a “mesura compensatòria. No tot és la intervenció del mercat”, ha dit Espot. El mandatari demòcrata, que ha deixat la porta oberta a començar a aixecar pròrrogues fins i tot abans del 2027 sempre que legalment sigui possible, ha assegurat que el Govern té “la vista posada en el llarg termini quan haguem de desintervenir el mercat de lloguer”. Però cal treballar, segons Espot, “quirúrgicament i pas a pas” perquè desintervenir de cop “seria un suïcidi” i, per tant, abans s’han de trobar, i els propietaris d’immobles hauran d’acceptar, “mesures compensatòries suficients”.
INVERSIÓ ESTRANGERA IMMOBILIÀRIA
Espot s’ha referit entre altres coses al fet que espera que amb l’aflorament de pisos buits que ho estiguin no pas de manera justificada i els habitatges d’ús turístic que deixin de ser-ho, “un miler de pisos poden tornar a l’ús residencial”. Si a això s’hi afegeixen el mig miler més que es preveu que tindrà el part públic des d’ara i fins a final de legislatura, és una eina més que permetrà deintervenir el mercat del lloguer. Sense anar a “mesures extremes” com els topalls dels preus que han fet, en altres territoris, “desincentivar el mercat del lloguer” segons el cap de Govern.
El màxim responsable governamental també s’ha referit a la inversió estrangera en matèria immobiliària i ha demanat, de nou, no criminalitzar-la ni culpar-la de tots els mals. En fi, que no es pot considerar, així per així, que “és una mala cosa” perquè al capdavall “aporta ingressos públics, aporta riquesa i genera llocs de treball”. A més, Espot s’ha mostrat obert a incrementar el gravamen que s’estableix en l’impost específic en la matèria. “No descarto poder incrementar aquest tribut” si es veu que hi continua havent inversió en aquest sentit. I així, amb més recaptació, també es podria invertir més en altres polítiques públiques.
El màxim responsable de l’executiu ha recordat que durant l’any passat es va estar a prop de recaptar 15 milions d’euros per la imposició sobre la inversió estrangera immobiliària. I que aquest 2025, durant el primer quadrimestre s’han ingressat uns 5 milions per la mateixa matèria. Espot, parlant d’habitatge i qüestions que hi van en paral·lel, ha recordat també que és molt complicat poder saber amb exactitud quants pisos buits hi ha. “No totes les dades estan en mans del Govern; també hi ha dades que tenen els comuns i encara n’hi ha un que no les ha facilitat”, ha recordat el mandatari, tot assegurant que “hem tingut moltes dificultats”.
Comentaris (16)