Sant Julià ‘dissenyarà’ una residència universitària possibilista per mirar d’atraure inversors

El comú està ultimant el plec de bases de l’encàrrec per elaborar un pla de viabilitat del futur equipament, per al qual la corporació posa a disposició l’espai del Prat Gran

Carles Pereira i Mireia Codina conversant amb una ciutadana.
Carles Pereira i Mireia Codina conversant amb una ciutadana. Toni Solanelles

Amb la intenció de mirar d’engrescar hipotètics promotors, possibles inversors, el comú de Sant Julià té previst convocar en breu un concurs per encarregar el pla de viabilitat del que hauria de ser la residència universitària que doti la parròquia d’un equipament que es considera essencial per tal de completar l’oferta que està posant a disposició dels joves en matèria d’ensenyament superior. Alhora, la corporació manté les converses amb els impulsors del sistema educatiu Montessori per mirar de trobar una ubicació a Laurèdia per al centre de primària.

Aquestes són algunes de les qüestions de què han parlat amb els veïns de la parròquia i altres persones interessades en l’evolució laurediana la cònsol menor, Mireia Codina, i el conseller d’Urbanisme i Obres Públiques, Carles Pereira. Tots dos han fet acte de presència al mercat del Barri de Rocacorba i s’han posat a disposició del veïnat per respondre les consultes que se li volguessin transmetre. Futurs projectes per a la parròquia, la ciutat universitària, Naturland o aspectes més feixucs com l’elaboració del cadastre s’han posat sobre la taula.

Codina i Pereira acollien els veïns que ho han volgut en una de les carpes del mercat, que oferia des de productes de fleca a elements de col·lecció com segells o xapes d’ampolles de cava, només per citar alguns dels elements que es podien trobar entre els paradistes que el comú incentiva a plantar-se al carrer amb la voluntat de dinamitzar una de les zones més deprimides de la parròquia, a la sortida ja de Sant Julià en direcció a Andorra la Vella.

WhatsApp Image 2021 10 16 at 13.07.09
Parades el mercat del barri de Rocacorba. Toni Solanelles

Mireia Codina ha explicat que s’està treballant en l’elaboració del plec de bases que ha de servir de fonament per al disseny del pla de viabilitat de la residència universitària. “Es veurà quantes habitacions calen, quin format ha de tenir…”, a preguntes d’una ciutadana, la cònsol menor ha explicat que a redós d’aquest projecte es podria plantejar, també, la creació d’habitatge de lloguer a preu assequible per a joves. En tot cas, tot és molt incipient, però el comú espera que amb un pla de viabilitat sobre la taula hi hagi algun promotor -públic o privat- interessat en tirar endavant la iniciativa.

Codina ha deixat clar que “el comú no té diners” per promoure directament la residència més enllà d’oferir un terreny, el del Prat Gran, per ubicar-hi l’equipament si es considera. Què ha de permetre fer rendible la residència és una de les coses que s’ha de determinar, però es considera que l’equipament és d’allò més interessant per tancar el cercle de l’oferta universitària cada vegada més important que hi ha a Sant Julià.

El centre universitari especialitzat en música Humanium també establirà la seva seu a la parròquia, i un terç de les assignatures seran presencials, ha explicat Pereira, amb la qual cosa caldrà que els estudiants s’hi traslladin. També és previsible que una part important dels 1.200 alumnes amb què ha arrencat la Universitat Carlemany del Grup Planeta hagin d’aterrar durant alguns dies a Sant Julià atès que, segons que ha explicat Mireia Codina, l’acte de final de curs, la graduació i el lliurament de títols es farà de manera presencial a la seu universitària.

MONTESSORI

La cònsol menor laurediana també ha explicat que es mantenen obertes les converses amb els promotors andorrans del sistema educatiu Montessori. Hi ha diverses vies perquè el centre d’educació primària pugui aterrar a Sant Julià si l’alternativa prioritària de l’antic hotel Casamanya, a Ordino, acaba fallant. Codina ha explicat que en aquest cas els promotors aspiren a adquirir alguna propietat privada on desenvolupar el projecte. Ja hi hauria possibles ubicacions mirades, encara que la cònsol ha preferit no revelar-les. Sí que ha explicat, però, que donada la naturalesa del mètode Montessori es mira “un espai que es pugui integrar en la natura”.

La corporació preveu durant el 2022 tenir enllestit el cadastrea quant als espais urbans i més tard, al 2023, s’haurà d’inventariar la zona rústica 

Tampoc en aquest cas el comú té molt a oferir, encara que sí que “pot posar en contacte els promotors del centre amb privats” que disposin d’immobles o espais on desenvolupar el centre educatiu. Tanmateix, es podria plantejar la col·laboració comunal amb altres qüestions que depenguin estrictament de la corporació parroquial com ara algunes exempcions o rebaixes fiscals o facilitar alguns tràmits urbanístics si escau.

Justament en aquest sentit, alguns dels veïns que han acudit a la cita amb els cònsols -cònsol i conseller el aquest cas- s’ha interessat per l’evolució de l’elaboració del cadastre. Carles Pereira, que ha destacat la feina que està fent l’equip que s’encarrega de la matèria, ha explicat que durant el 2022 es pensa tenir enllestida la feina quant als espais urbans i durant el 2023 s’haurà d’inventariar la zona rústica cadastral. Sant Julià és la darrera parròquia del país en fer aquesta feina.

Comentaris (2)

Trending