Naturlandia gairebé duplica el 2020 les pèrdues de l’any abans i se situen en 2,2 milions d’euros

Malgrat que es van reduir despeses, la pandèmia encara va fer caure més la facturació d’una societat que ja acumulava dels exercicis anteriors 17,5 milions d’euros a banda dels 6 milions que deu al comú per cànons no abonats

Activitats aquest hivern a la cota 2.000 de la Rabassa.
Activitats aquest hivern a la cota 2.000 de la Rabassa. Toni Solanelles

Els números vermells de Naturlandia continuen creixent. La pandèmia va aguditzar les pèrdues el 2020, que gairebé es van duplicar respecte del 2019, situant-se en 2.186.000 euros, un milió llarg més que l’exercici anterior. Malgrat que es van reduir les despeses, la facturació també va caure, en gran part a causa de la crisi sanitària. Amb tot, la societat que explota l’ecoparc lauredià veu any rere any incrementar, òbviament, el passiu. Millor encara, el forat és cada vegada més gran.

Des que es va posar en marxa Naturlandia, les pèrdues acumulades són de gairebé 20 milions d’euros. Fins al 2019, 17.460.978 euros als quals caldrà afegir-hi el dèficit que la junta general d’accionistes haurà d’avaluar a final d’aquest mes, els gairebé 2,2 milions del 2020. I això no és tot, perquè segons les dades a les quals ha tingut accés l’Altaveu, encara caldria afegir-hi sis milions en xifres rodones dels cànons que segons els acords establerts al seu dia la societat Camprabassa hauria d’haver aportat al comú de Sant Julià.

La reducció de despeses -les d’explotació van davallar en 294.218 euros, un 6,36% respecte l’exercici anterior- no va estar prou acompanyada pels ingressos, que també van caure; les vendes, el negoci, també ha disminuït: ni més ni menys que, segons les dades a les quals ha tingut accés l’Altaveu, 1.295.264 euros en relació al 2019

La situació és més que delicada, amb pràcticament 8 milions d’euros en crèdits, la meitat a llarg termini i l’altra meitat a curt. El nou equip gestor del recinte d’oci, aventura i natura lauredià està buscant la fórmula per intentar revertir una situació negativa endèmica. L’equip liderat per Xabier Ajona té, almenys ara per ara, un ampli marge de maniobra concedit pel comú que capitanegen Josep Majoral i Mireia Codina per implementar un nou projecte.

De fet, s’està a la recta final del disseny del mateix. Si no hi ha canvis, la nova proposta, que s’activarà ja aquest estiu, s’hauria de presentar també durant la propera junta d’accionista per tal que sigui avalada. Hauria de suposar un canvi més que significatiu. Fins i tot es canviarà la denominació del parc i s’implementarà una nova imatge, lligada a un concepte més de natura i esport i, segurament, menys a ferros, ginys i animals en captiveri.

En qualsevol cas, i en referència novament a un 2020 marcat per la Covid, la reducció de despeses -les d’explotació van davallar en 294.218 euros, un 6,36% respecte l’exercici anterior- no va estar prou acompanyada pels ingressos, que també van caure. Camprabassa ha optat per reestructurar els costos fixes i variables. Però les vendes, el negoci, també ha disminuït. Ni més ni menys que, segons les dades a les quals ha tingut accés l’Altaveu, 1.295.264 euros en relació al 2019, un 35,66% menys en termes relatius. Cert que el consum mitjà per visitant ha augmentat en un 23,82% i s’ha situat en 27,86 euros per visitant pels 22,50 euros del període immediatament anterior. Encara massa lluny, però, de poder arribar a un eventual i utòpic, ara per ara, equilibri.

El Tobotronc és l'atracció estrella de Naturlandia.

Relacionat

L'auditoria de Naturlandia alerta del risc de fallida de la societat

Comentaris (11)

Trending