La Massana aprova la gratuïtat del transport comunal i externalitza la gestió de la deixalleria

A partir de l'1 de setembre no caldrà pagar per fer servir el bus parroquial i a partir de l'1 d'agost l'empresa que es farà càrrec de la deixalleria començarà un període d'adaptació amb els treballadors comunals que hi ha ara

Un instant del consell de comú de la Massana aquest migdia
Un instant del consell de comú de la Massana aquest migdia

El comú de la Massana ha aprovat la gratuïtat del transport públic comunal a partir del setembre després d'arribar a un acord amb la concessionària. No caldrà fer cap tràmit especial per accedir-hi sinó que serà d'accés obert per a tots els usuaris, residents i turistes. Per tant, no anirà lligat a la targeta del bus gratuït del transport públic nacional.

Si el comú no havia aprovat abans aquesta mesura és perquè l'actual concessionària havia guanyat el concurs per davant d'una altra empresa que l'havia ofert gratuït però amb un cost molt més elevat. En aquest sentit, la corporació no podia pagar igual o més que l'oferta que havia fet aquella empresa per oferir ara els viatges gratuits perquè corria el risc que s'impugnés tot el procés.

Així a partir de l'estimació dels tiquets venuts durant un mes i les necessitats del comú s'ha pactat un preu que queda per sota. Per fer front a la gratuïtat del servei a la sessió de comú d'avui s'ha aprovat un suplement de crèdit destinat a la partida de transport públic parroquial, per un import de 6.000 euros.

En la mateixa sessió s'ha aprovat l'adjudicació de l'explotació i gestió de la Deixalleria de les Valls del Nord, mancomunada entre Ordino i la Massana, a l'empresa Pirinenca de Serveis. La cònsol menor, Eva Sansa, ha explicat que "l'objectiu de l'externalització és donar un millor servei als ciutadans optimitzant aquest equipament, ampliant els horaris i amb una gestió a càrrec d'una empresa especialitzada amb residus". A banda de gestionar la Deixalleria, l'empresa també durà a terme activitats formatives i de conscienciació mediambiental, sobretot sobre reciclatge.

L'externalització del servei comportarà un estalvi d'uns 20.000 euros. A més, també s'inclou la possibilitat que l'empresa faci la recollida de trastos a la parròquia, en moments puntuals, per donar suport a l'equip de via pública.

L'adjudicació s'ha fet per un import de 211 mil euros l'any, en concret, 127 mil seran assumits per la Massana i els 84 mil restants per Ordino.
A partir de l'1 d'agost es farà una gestió compartida de transició entre els treballadors comunals i els de l'empresa. Al cap d'un parell de mesos, ja es traspassarà la totalitat de la gestió a Pirinenca de Serveis.

Un dels dos treballadors comunals que hi treballa està a punt de jubilar-se i l'altre tornarà al seu lloc al departament de via pública.

ALTRES ACORDS

D'altra banda, el Consell de Comú ha aprovat l'adjudicació parcial de les obres d'adequació del Parc de Santa Caterina, un espai que es vol destinar íntegrament als joves. Durant aquesta primera etapa, a més de l'enderroc i moviment de terres i instal·lacions elèctriques, ja es construirà una zona d'skate park, i un camp de futbol. Les obres començaran al setembre i es preveu que estiguin enllestides cap al novembre. De cara al 2023 es completarà aquesta fase amb una pista de bàsquet.

La corporació havia previst un pressupost de 860.000 per la totalitat de la primera fase dels treballs, però l'única empresa que es va presentar al concurs ho va fer amb una oferta d'1,2 milions d'euros. Per aquest motiu la primera fase es farà en dos trams i de moment només han adjudicat les obres amb el pressupost previst. La voluntat és adjudicar la segona part d'aquesta primera fase dels treballs l'any vinent conjuntament amb la segona fase.

Un altre dels punts de l'ordre del dia ha estat la modificació de l'Ordinació Tributària per afegir una nova quota de reserva especial d'espai a la via pública per a restaurants que serveixen menjar a domicili i necessiten deixar els vehicles de repartiment aparcats davant l'establiment. En els darrers anys, i sobretot a partir de la pandèmia, ha crescut la demanda d'aquest servei convertint-se en prop del 30% de la facturació d'alguns establiments. La reserva d'espai tindrà un cost de 5,16 euros el metre lineal i l'horari d'ús serà de les 8 del vespre a les 12 de la nit.

 

Comentaris (2)

Trending