Majoral avisa que no finalitzar el vial de Sant Julià és un greuge per tot el país

El cònsol major remarca que els principals perjudicats per les cues són els clients de les estacions o de la capital i no amaga que no acaba d’entendre que sí que es prioritzi el recinte multifuncional

Retencions d'entrada a Sant Julià un dels darrers dies.
Retencions d'entrada a Sant Julià un dels darrers dies. Altaveu

El cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, alerta que la no finalització del vial lauredià no suposa únicament un greuge per a la parròquia. De fet, entén que el principal perjudicat és tot el país per l’impacte negatiu que provoquen les cues que es formen habitualment al centre del poble -fins i tot aquests dies malgrat la davallada de visitants per la crisi del coronavirus-. El mandatari, per això, lamenta que s’hagi ajornat el projecte i deixa clar que, al seu entendre l’actual disposició no evitarà els problemes de trànsit i que l’ajornament també pot afectar l’atracció d’inversors estrangers.

El programa Horitzó 2023, la reformulació de tota l’acció de Govern per adaptar-la a les conseqüències econòmiques provocades per la pandèmia, manté únicament vius tres projectes d’inversió grans: el recinte multifuncional, una sala d’exposicions i, si es troba una ubicació adequada, l’heliport. En canvi, deixa ajornat sine die el tram restant del vial de Sant Julià. La decisió no acaba de fer el pes a Majoral.

Xavier Espot, durant la presentació d'Horitzó 2023.

Relacionat

Horitzó 2023 amb multifuncional i sala d’exposicions però sense vial a Sant Julià i a la Massana

“No és el nostre vial; és el d’entrada al país”, apunta el cònsol major, tot recordant que “la gent que fa tres o quatre hores de cua no ve del nostre poble, ve de les pistes o de qualsevol altre lloc; si algú marxa enfadat és el client d’allà dalt”. Al seu entendreu, “econòmicament, el greuge més gran és a les parròquies altes, tot i que a nosaltres ens repercuteix especialment pel que fa a la qualitat de vida”. Així, posa en relleu que “si un client triga més des de la Massana a la frontera que del riu Runer a Barcelona, vindrà un o dos cops, però al final acabarà marxant a esquiar a la Molina”. Per tant, afirma, “des d’un punt de vista turístic, fa anys que hauria d’estar fet”.

També adverteix que no finalitzar la desviació pot tenir també repercussions negatives a l’hora d’atreure inversions. “Moltes empreses, abans de venir a instal·lar-se, miren els accessos. Mireu el que va passar amb França. Tenir el risc de quedar-se tancat és un fre”, comenta el mandatari lauredià. Per això, defensa que el “plantejament s’ha de fer des del punt de vista global i nacional. És per on entren més turistes; hauria de regnar el sentit comú”.

El mandatari no confia que el tram obert al març serveixi per evitar els problemes de trànsit i avisa que els ciutadans de la parròquia van deixar clar que volen la finalització de la variant

Majoral puntualitza que pot arribar a entendre que, vista la situació econòmica, s’ajorni una obra com el vial. Ja li grinyola més, en canvi, que sí que continuïn altres projectes. “No em sorprèn la no execució de la desviació; sí la del multifuncional. No per si és més o menys necessari sinó per la situació. Pot ser més o menys necessari, però no és el moment”, indica.

Arran de la inauguració, el passat març, del tercer tram de la infraestructura, de la rotonda de Fontaneda al carrer Isidre Valls, es volia fer una prova de quina seria la millora de la mobilitat al centre del poble, projecte que va quedar frenat per la crisi del coronavirus. Majoral, però, no amaga el seu escepticisme. “Poc podem opinar ara sobre si funciona o no, però el meu parer personal és que no ho farà”, manifesta el cònsol lauredià.

Sobre si el comú continuarà demanant la finalització de la desviació, el mandatari té clar que ho faran, però alerta que la demanda més forta, potser, no vindrà de l’administració. “A la reunió de poble es va poder agafar el pols de la ciutadania de Sant Julià i especialment del tram afectat. No sé, si es tornen a generar embussos, si caldrà que diguem res. Ja va quedar clar”, apunta.

Comentaris (12)

Trending