“La cultura no s’ha d’utilitzar per atraure turisme, sinó el turisme per fer sostenible la cultura”

L'economista Pau Rausell ha exposat l'impacte que té la cultura en la societat més enllà de la part econòmica

Pau Rausell en un moment de la seva intervenció.
Pau Rausell en un moment de la seva intervenció.

Escaldes-Engordany ha iniciat aquesta tarda la segona edició del cicle Transversals amb l'economista Pau Rausell que ha explicat l'impacte de la cultura més enllà de l'econòmic. A més, també ha posat en relleu la relació que la cultura té en el benestar de les persones i com pot ser una eina per fer fronts als reptes de la societat del segle XXI.

L'economista i professor de la Universitat de València, Pau Rausell, ha estat l'encarregat d'obrir el cicle Transversals que impulsa el Comú d'Escaldes-Engordany. Sota el títol, 'L'impacte socioeconòmic de la cultura, més enllà de l'obvi', l'expert ha exposat "l'impacte que la cultura té sobre el territori, anant molt més enllà dels impactes estrictament econòmics, i centrar-nos en com la cultura afecta molts hàbits socials, com l'habitatge o la seguretat".

En aquest sentit, ha assegurat que "el que és veritablement productiu, el que crea valor afegit, és el sector cultural". Per tant, ha insistit en "no es tracta d'utilitzar la cultura per atraure el turisme, sinó tenir turistes per fer sostenibles algunes activitats culturals". Com a exemple, i amb dades de territori espanyol, és que el sector culturral és més productiu que el turistic.

De fet, com ha indicat "la cultura és un ecosistema en la qual una part està dins del mercat i es pot comptabilitzar, però hi ha una altra part fora del mercat i que no es pot comptabilitzar". Un procés diari que "pot ser molt útils per fer front als reptes de les societats del segle XXI", entre els quals es trobarien el desenvolupament sostenible, la inclusió social o cohesió social o benestar.

"La cultura és una de les vies més ràpides, eficients i més productives en afectar els nivells de benestar i felicitat". Un aspecte que des de les administracions públiques "s'haurien d'utilitzar de manera intel·ligent amb molta més intensitat", ja que és "una eina relativament barata i competitiva".

El pròxim en pujar a l'escentari de la sala d'actes del Comú d'Escaldes-Engordany serà Stefano Mancuso amb 'El planeta de les plantes' com a resposta al problema de l’escalfament global. La cita, l'11 d'octubre a les 19 hores.

Etiquetes

Comentaris

Trending