Canillo amplia una pòlissa de crèdit i hipoteca dos edificis per reduir l'efecte Covid a Ensisa

Les necessitats de finançament del domini esquiable de cara al pròxim hivern fan que el producte financer passi de 10 a 24 milions d'euros

Comentaris

Pistes de l'estació de Soldeu-El Tarter.
Pistes de l'estació de Soldeu-El Tarter. Grandvalira

El consell sabut anomenat Pagament de les Terces de Canillo ha aprovat aquest dilluns lampliació per tres anys de la pòlissa de crèdit formalitzada amb Crèdit Andorrà i l'ampliació de garantia hipotecària sobre la concessió, en garantia del mateix crèdit. Es passa de 10 a 24 milions d'euros per les necessitats de finançament d'Ensisa (Soldeu-El Tarter) tal i com es va acordar en la junta general extrordinària de socis de l'entitat que es va fer l'11 de maig. Ensisa preveu un bon ritme de recuperació dels seus resultats en el termini de tres anys. 

La pòlissa de crèdit és un producte financer adequat per a cobrir desfasaments entre els cobraments i pagaments de l´empresa i, per tant, per a poder disposar de diners líquids en moments puntuals. La pandèmia ha impedit que l'estació assolís la recaptació habitual en una temporada d'hivern i per aquest motiu s'han hagut d'adoptar aquestes mesures. Des de l'oposició, el conseller Albert Torres ha demanat quins terrenys són els que s'hipotequen i el cònsol major, Francesc Camp ha contestat que són el nou aparcament vertical de l'Avet per valor de 15,8 milions i el nou edifici de l'Abarset valorat en 5,7 milions.

Torres també ha preguntat si hi havia comissió d'obertura i el cònsol ha respost que no li constava. El tipus d'interès és l'Euribor més l'1,75%. Durant la roda de premsa posterior a la sessió, el cònsol menor, Marc Casal ha explicat que l'ampliació era necessària perquè Ensisa pugui afrontar els pagaments corresponents a la pròxima temporada d'hivern.

L'execució pressupostària del primer trimestre té un superàvit de 2,6 milions

S'ha aprovat per assentiment l'execució pressupostària del primer trimestre de l’exercici 2021 -a data 31 de març-, amb 2,6 milions de superàvit que serà difícil que es mantingui durant tot l'any. La consellera de finances, Begoña Rubio ha explicat que es va preveure un pressupost ajustat amb la reducció de la despesa en un 11% en relació a l'exercici 2019 amb una contenció de la despesa. Cal tenir en compte que bona part dels ingressos del comú procedeixen d'Ensisa que s'ha vist molt afectada per la pandèmia. Per aquest motiu es va fer una previsió més baixa. S'han destinat 13,9 milions a despeses amb un 29% per inversió, un 57% en funcionament i un 14% financeres. 

Pel que fa als tres primers mesos de l’any, els ingressos van ser de 3.974.780 euros i les despeses d’1.354.009 euros.  Els ingressos propis van superar el 54% del total d’aquesta partida. Una de les que cal tenir en compte és la de l’impost de construcció que destaca per la seva evolució amb una liquidació del 83,23% del total del pressupost.  En el capítol de les despeses de personal es va liquidar un 20,18% i el consum de béns corrents un 14,79% del pressupostat.

Durant el primer trimestre, el gruix de pagaments han estat d’imports reconduïts dels anys anteriors en projectes com ara la passarel·la tibetana, l’aparcament de Ransol, la reforma de l’edifici del telecabina de Canillo, la primera fase de l’embelliment del nucli antic de Soldeu, el punt de recollida selectiva de Prats o les millores a la xarxa d’aigües residuals, entre d’altres. L’import total liquidat de romanents ascendeix a més de 3,1 milions d’euros.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending