Arcalís ajorna inversions per fer front a l’impacte de la pandèmia

El comú d’Ordino valida un nou pla director que prioritza per aquest any el mirador de Tristaina i la reordenacio de l’escola d’esquí als Planells però que endarrereix alguns projectes, de moment, fins a la dècada vinent

Instal·lacions d'Ordino-Arcalís.
Instal·lacions d'Ordino-Arcalís. Ordino-Arcalis

La pandèmia ha tingut un impacte brutal en l’economia i, especialment, en el turisme. I les estacions del país han estat, també, molt afectades. És el cas d’Ordino-Arcalís. Per això, toca replantejar els plans de futur. Especialment, les inversions. Secnoa ha apostat per ajornar alguns dels projectes previstos ja pel pròxim hivern a l’espera de com evoluciona la situació. Per ara, es prioritza el mirador de Tristaina i l’adequació de la zona dels Planells per reordenar l’escola d’esquí.

El consell d’administració de la societat va apostar per aquestes importants modificacions en el pla director de l’estació que, ara, han rebut també l’aval del comú ordinenc. Bàsicament, es vol ser prudent. Com han remarcat els dos cònsols, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, la inversió prevista no es retalla, però sí que es dilata en el temps, a l’espera de com avanci la situació econòmica i la de la mateixa estació.

Mortés ha volgut remarcar que si la situació econòmica millora, alguns dels projectes ajornats es podrien tornar a avançar en el temps

“Arran de la pandèmia, és evident que les inversions a fer s’han d’allargar en el temps”, ha comentat el mandatari ordinenc que, però, ha volgut remarcar que aquesta nova planificació també és susceptible de noves modificacions en el futur. És a dir, “no vol dir que algunes coses no es puguin acabar fent abans”. Sempre, clar, en funció de com vagi l’esperada recuperació econòmica. 

A curt termini, això suposa frenar projectes que estaven previstos de cara a la propera campanya hivernal: les obres a l’edifici de l’Hortell, les noves taquilles i l’ampliació del de la Coma. Totes queden endarrerides fins a la temporada 2022-23. D’inversió se’n farà, però escollint prioritats. Aquestes són ara mateix el mirador amb rellotge solar de Tristaina i la reordenació de l’escola d’esquí a la zona de Planells. El volum total previst ascendeix a un milió d’euros.

“Dins de l’acord entre comú i Saetde, ja es diu que el pla director és un document viu que s’ha d’anar adaptant en funció dels resultats i de l’activitat de Secnoa”, ha recordat el cònsol major ordinenc, que ha apuntat que “a ningú se li escapa que difícilment les inversions es podien mantenir amb la temporadae que hem tingut”.

Projectes com els telecadires a Abarsetar, La Basera o Les Bases queden posposats i només es tornarien a avançar si Secnoa genera un resultat net acumulat de dos milions

A més llarg termini, també queden ajornades altres inversions. De fet, en algun cas, projectes previstos per d’aquí a dos o tres anys salten a inicis de la dècada següent. Sempre, clar, amb l’opció de tornar a avançar-los si la situació millora un cop superada la pandèmia.

Així, el telecadira previst a Abarsetar, amb un cost de 890.000 euros, es trasllada de la campanya 2023-24 a la 28-29. El que es vol fer a La Basera ja salta a la 29-30. En aquest cas, la inversió prevista ascendeix a 4,4 milions d’euros. Encara més tard va el de Les Bases. El pla director inicial preveia la seva construcció de cara a al temporada d’hivern 2024-25 i, ara, s’ajorna fins a la 30-31. El seu cost se situa en 1,1 milions d’euros. En tot cas, aquestes projectes es tornarien a plantejar abans si Secnoa genera un resultat net acumulat de dos milions d’euros.

El pla director d’Arcalís preveu inversions al llarg de catorze anys. En total, 22,7 milions d’euros. Fins ara, s’havien executat 8,6 dels 8,4 previstos, el que suposa el 102,4%.

Comentaris (1)

Trending