“A Sant Julià, a la muntanya, tot hi estava permès i ara ja no”

El comú lauredià comença a aplicar ‘amb totes les de la llei’ la nova normativa que regula l’accés rodat al medi i que dota la policia, els banders, els agents de circulació i un agent de boscos a sancionar

Un dels rètols que ja s'han instal·lat, en aquest cas a l'entorn de l'ermita de Sant Cristòfor; el cònsol, Josep Majoral, ha parlat de la mesura.
Un dels rètols que ja s'han instal·lat, en aquest cas a l'entorn de l'ermita de Sant Cristòfor; el cònsol, Josep Majoral, ha parlat de la mesura. Toni Solanelles

Sant Julià de Lòria ha estat l’última parròquia en regular l’accés rodat al medi natural, a la muntanya. Però ho vol fer d’allò més bé i amb tota la contundència que l’ordinació acordada fa unes setmanes permeti. “La voluntat de la mesura és controlar i regular l’accés motoritzat en pro del medi i de la parròquia en general.” L’aplicació de l’ordinació ja és efectiva. “A Sant Julià tot estava permès i ara ja no”, ha deixat clar el cònsol major lauredià, Josep Majoral.

El comú ja ha anat instal·lant cartells on anuncia la mesura i n’explica sintèticament el seu contingut. Els ha ubicat en zones on fa temps que s’hi han detectat danys causats, per exemple, per les motocicletes que les pluges, a voltes torrencials, s’han encarregat d’agreujar. Paratges naturals que les motos han desvirgat amb les seves traces i que després l’aigua s’ha encarregat d’eixamplar fent malbé, fins i tot, les pistes degudament marcades. A l’entorn del berenador i l’ermita de Sant Cristòfor, més amunt del poble de Juberri, n’hi ha alguns exemples. Allí ja s'hi han instal·lat rètols.

L’ordinació acordada, que feia temps que es coïa, respon a una necessitat, vist que cada vegada més el medi resultava erosionat pel pas de vehicles i també dona sentit a una certa mobilització ciutadana que ja durant el mandat comunal passat havia embastat una proposta de text. Alhora, la mesura s’ha tractat amb la Federació Motociclista d’Andorra (FMA) i tot plegat serveix per posar ordre. La promoció de la mesura també respon, justament, per deixar clar que la barra lliure s’ha acabat. En ser la darrera parròquia que arriba a la regulació de l’accés a la muntanya el comú vol deixar clar que hi ha regles del joc noves.

La normativa dóna eines a la policia i als agents de circulació perquè puguin fer els controls pertinents. Però també als banders. I fins i tot es farà jurar alguns els integrants del departametn de boscos perquè puguin ser considerats agents de l’autoritat i també puguin imposar sancions. Bé, de fet, perquè puguin notificar una acta com conforme s’ha vulnerat la normativa. Qui finalment sanciona és sempre el comú. Tot per la via administrativa i amb una sanció de fins a 300 euros.

En els camins de més de 2,5 metres hi pot passar tot tipus de vehicle motoritzat sempre que no hi estigui expressament prohibit. En la resta, motos de trial i bicicleta sí que hi poden fer cap. Però amb un màxim de quatre si van en grup i si hi ha diferents grups, amb una distància de 200 metres entre ells. La velocitat màxima permesa a la muntanya no pot superar els 20 quilòmetres l’hora. A més, cal advertir que en paratges d’especial valor natural com Camp de Claror, Camp Ramonet, Port Negre i Coll de Finestres, durant l’època de desgel no hi poden circular vehicles.

O dit d’una altra forma, excepte els quads o les motos de neu que sí que poden circular en tot moment per damunt la neu, i només per sobre la neu, la resta de vehicles només poden acudir a aquells paratges respectant la normativa respecte l’amplada dels camins entre el segon diumenge de maig i el primer de desembre. Els veïns que vulguin accedir a una propietat privada només podran transcorre per aquells camins que donin accés a aquella propietat.

Majoral ha demanat “tres mesos de marge” per greixar la maquinària i que tot vagi bé. I, d’entrada, no considera necessària una normativa homogènia a tot el Principat. “El que és més important és la col·laboració”, ha assegurat el cònsol major, convençut que els grups ecologistes rebran bé la nova ordinació. És passar del no-res a la regulació estricta, efectiva. “En pro del medi i de la parròquia en general”, ha deixat clar el mandatari comunal.

Comentaris (2)

Trending