Nova patata calenta al funcionariat: les guàrdies dels forenses es paguen quatre cops més que la de la resta de treballadors

El malestar entre els empleats de l’administració s’incrementa davant la possibilitat que per als especialistes de medicina legal s’hagi avançat ja l’aplicació d’un reglament que no entra en vigor fins l’1 d’agost

Comentaris

-
-

El preu establert per la guàrdia dels metges forenses està causant un veritable terrabastall entre diversos sectors de l’administració. El nou reglament de sistemes de compensació del funcionariat aprovat tot just fa quinze dies per part del Govern multiplica per quatre el que percebran els forenses respecte de la resta de guàrdies. Per acabar-ho d’adobar, i malgrat que l’esmentada normativa no ha d’entrar en vigor fins l’1 d’agost, hi ha seriosos dubtes entre una part important dels funcionaris. Es tem que en el cas dels metges del departament de medicina legal la retribució s’hauria avançat a aquest mes de juliol. De ser així, avui mateix haurien rebut l’ingrés.

La polèmica pel preu de les guàrdies és més que notable, segons fonts de l’administració, que han remarcat que ja durant el debat d’aquest nou reglament, publicat la setmana passada al BOPA, els representants sindicals en la comissió consultiva, que ha d’analitzar i informar sobre aquests textos, ja van alertar sobre alguns conceptes que els semblaven si no desmesurats sí manifestament ‘injustos’ o desequilibrats. I un d’aquests casos seria la guàrdia forense. De forma general, les guàrdies setmanals que diversos funcionaris han de fer per raó de la organització del servei que presten estaven remunerats i ho segueixen estant amb xifres que van de l’ordre de 150 a 170 euros setmanals.

La disponibilitat entre els funcionaris es compensa, de mitjana, amb 154 euros setmanals que en el cas dels forenses s’han incrementat ara fins a 640

Ara aquesta quantia -al tomb de 154 euros- el que percebien els forenses. En virtut del nou reglament, automàticament aquesta quantitat s’ha enfilat fins als 640 euros. S’ha més que quadriplicat. I mentre que des del ministeri de Funció Pública, davant de la comissió, s’hauria justificat per l’especificitat de la feina a realitzar, altres fonts consultades del funcionariat han assegurat que el que persegueix la ministra Eva Descarrega -que com a exdirectora d’Interior coneixeria ben bé el servei- seria dur a terme un increment de salari encobert. Les fonts laborals consultades han arribat a admetre que es pot donar el cas que el sou dels forenses estigui per sota del que els correspondria. Però han lamentat les maneres i han recordat que la forma no és amagar-ho sota un increment “desmesurat” del preu de les guàrdies.

Es tracta, que quedi clar, de guàrdies localitzables. És a dir, que un dels tres components del departament forense cada setmana ha d’estar permanentment disponible, localitzable, durant qualsevol hora del dia, per si hi a una urgència. Evidentment, però, durant bona part de la guàrdia el funcionari en qüestió pot estar al seu domicili. Més encara, les fonts consultades han explicat que pel tipus de servei que presten i la naturalesa del dia a dia d’Andorra, és molt poc habitual que s’hagi d’activar una urgència d’aquest servei. Encara que no impossible, òbviament.

Una part important del personal de la Funció Pública interpreta la mesura com un augment salarial encobert per beneficiar uns professionals concrets

I si malestar ha causat que per a uns determinats funcionaris s’hagi multiplicat per quatre el preu de les guàrdies sota el pretext que, en realitat, és un concepte nou de remuneració que premia una especificitat laboral i una disponibilitat per dur a terme la mateixa, més enrenou ha començat a generar el fet, eventual per ara, que s’hagi pogut aplicar dita compensació en el cas dels forenses un mes abans de l’entrada en vigor formal del reglament, tal i com estableix la pròpia normativa. Les fonts consultades han assegurat que hi hauria ordres directes, suposadament, de la ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, i de la coordinadora del departament, Elisabet Almarcha, perquè s’avancés el pagament de les mateixes. Les fonts de l’administració consultades han assegurat que estaran vigilants davant aquesta possible incidència i si és el cas es duran a terme les denúncies pertinents, incloses les que es puguin realitzar davant del Tribunal de Comptes.

El reglament en qüestió, segons s’exposa en l’exposició de motius de la normativa publicada al BOPA, “té per objectiu unificar els criteris i els procediments de compensació de les circumstàncies laborals i dels conceptes no salarials del personal de l’administració general”. Les compensacions a què es refereix el reglament no tenen “caràcter consolidable” i “la compensació s’efectua mitjançant retribució monetària i/o atorgament del temps de descans corresponent”. El primer reglament data del 2003 i s’hi han anat fent canvis i modificacions. 

Tot plegat “ha posat en evidència la necessitat d’introduir-hi diversos canvis que en milloren la seva aplicació i l’eficàcia sense canviar-ne l’esperit”. I en aquest sentit, “s’hi han incorporat articles nous que preveuen compensacions pel que fa a les guàrdies dels metges forenses, la permanència del personal del Cos Especial d’Ensenyament al Pas de la Casa, la implantació de tecnologies de la informació i comunicació a les escoles per part del personal del Cos d’Educació, la responsabilitat addicional, la viabilitat hivernal i els formadors”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending