Nomen s’apunta (a desmuntar) el ‘15’

El candidat d’Andorra Sobirana insisteix que el Govern de DA negocia amb la UE a partir d’un punt de partida erroni i alerta, per enèsim cop, que Europa imposarà un IVA tres cops superior a l’IGI actual

-
-
Eusebi Nomen té la banya posada en el ’15’. És el tipus d’IVA que creu que la Unió Europea (UE) imposarà a Andorra si s’aprova l’acord d’associació que s’està negociant, a parer del candidat d’Andorra Sobirana, a partir de premisses errònies. Nomen ha insistit aquest dimarts en les idees base del seu projecte, centrat en el ‘no’ a Europa. Almenys, no a l’Europa dissenyada des de Brussel·les i que a parer de l’exconseller general i economista manté que si hi ha un mercat únic també hi ha d’haver una regulació única.

Nomen ha insistit en una idea que ja va llançar durant el debat electoral de dilluns a la nit. I ha remarcat aquest dimarts que “Govern i el candidat de DA utilitzen l’argument que l’acord d’associació per accedir al mercat únic exclou la fiscalitat”. En aquest sentit, el líder d’Andorra Sobirana ha assegurat que “és evident que l’acord d’associació per accedir al mercat únic no inclou la fiscalitat directa per què la UE no té sobirania sobre la fiscalitat directa dels estats membres. Però la realitat és que l’exclusió a la fiscalitat és refereix a la fiscalitat directa i no a la indirecta com seria l’IVA i els impostos especials sobre tabac alcohol i combustibles”.

El candidat del ‘no’ a l’acord d’associació i el ‘sí’ a esperar com acaba la negociació amb la UE del Regne Unit per seguir-ne els passos ha recordat que “la realitat és que el propi Xavier Espot i el Govern ens parlen de la suposada moratòria de 30 anys sobre el tabac. Una moratòria que tractaria precisament dels impostos especials que Andorra ha d’aplicar sobre el tabac. Per tant la fiscalitat indirecta està ben present a l’acord d’associació per accedir al mercat únic”.

Nomen també ha volgut deixar clar que l’exemple de Liechtenstein no és el bo per poder justificar, suposadament, que no és cert que dins la UE l’IVA és necessàriament del 15% com a mínim. “La realitat és que Liechtenstein està en Unió Duanera amb Suïssa des del 1923 i que Liechtenstein incorpora el mateix IVA que Suïssa que, concretament, és  del 7,7%”. Per tant, insisteix el líder d’Andorra Sobirana, “Govern parteix de la premissa equivocada que podrà negociar un IVA per sota del 15% per què Liechtenstein te un acord d’associació i està en Unió Duanera amb la UE i té un IVA per sota del 15%, quan la realitat és que Liechtenstein està a l’Espai Econòmic Europeu, no està en Unió Duanera amb la UE, està amb Unió Duanera amb Suïssa i té el mateix IVA de Suïssa”.

Comentaris

Trending