Mor un guia de muntanya de 34 anys resident al país en ser atrapat a Arcalís per una allau

Una imatge de malaurat muntanyenc al costa d\'una imatge de la zona del Baser Negre, on ha baixat l\'allau.
Una imatge de malaurat muntanyenc al costa d\'una imatge de la zona del Baser Negre, on ha baixat l\'allau.
L’incident ha passat vers la 2/4 d'1 del migdia d'aquest dijous a la zona del Baser Negre, molt a tocar del túnel del Port del Rat. La llengua de neu ha sorprès dos homes i només un l'ha pogut esquivar i avisar els equips de salvament. El malaurat esportista era guia de Pas-Grau i col·laborava en l'organització de la prova del Freeride World Tour que s'havia de celebrar aquest divendres i ha quedat ajornada sense data. L'acompanyava un altre esquiador també expert, un francès de 32 anys que ha patit una lesió en un genoll.

Un dels col·laboradors en l'organització d’una prova del circuit mundial de ‘freeride’ que se celebra a Arcalís, un guia d'alta muntanya resident a Andorra i vinculat a Pas Grau, ha mort finalment en no poder superar l'aturada cardiorespiratòria que ha sofert com ha conseqüència d'haver estat enxampat per una allau que hi ha hagut vers 2/4 d'1 del migdia a la zona del Baser Negre. Els equips d’emergència haurien intentat reanimar l’afectat en el mateix lloc dels fets, després de dur-lo a un lloc segur. La víctima s'ha pogut arribar a traslladar a l'hospital en estat molt crític i, finalment, ha perdut la vida.

El malaurat esportista, la mort del qual està ja generant una notable consternació a les xarxes socials, tenia 34 anys i era un expert en tècniques de muntanya alhora que guia a Pas-Grau, tot i que també col·laborava en diferents iniciatives en altres dominis. Borja Ayed Capillas, nascut el 1983 a Madrid i amb vincles amb el País Basc, feia aproximadament un lustre que vivia al Principat. Havia participat en diferents expedicions muntanyenques i també era monitor, entre altres coses, d'escalada.

El risc d’allaus als cims del Principat és molt elevat, de 4 sobre 5. I els bombers ja havien avisat del perill de sortir a la muntanya. Borja, però, anava totalment equipat en tractar-se d’un professional de la matèria que segons les fonts estava treballant en la preparació de la prova del Freeride World Tour que s’havia de celebrar aquest divendres. La competició, ara per ara, s’ha suspès. De fet, les inclemències meteorològiques ja havien fet descartar que hi hagués competició aquest dijous. Tampoc no se sap fins a quin punt tant l'atrapat com el seu acompanyant, també guia, haurien pres riscos excessius saltant-se, fins i tot, les recomanacions degudes. Tots dos homes, probablement, estarien obrint traça fora de pistes en vista de la possible celebració de la competició aquest divendres. L'incident hauria ocorregut ja a prop del túnel del Port del Rat.

Hauria estat el segon esquiador -un francès de 32 anys que ha quedat ingressat a l'hospital amb lesions traumatològiques (una fractura la genoll) que no revesteixen una excessiva gravetat- qui hauria avisat de l’eventualitat informant que hi havia hagut una allau i el seu company havia desaparegut sota d’ella. Dos helicòpters han traslladat fins a la zona experts del cos de bombers i s’ha iniciat el dispositiu de recerca que ha donat fruit gràcies a l’equipament que duia l’atrapat (l'equip ARVA) i per la col·laboració del personal de l'estació, que gràcies als seus mitjans tècnics i humans s'han pogut aproximar fins a la zona on havia quedat colgat l'home. Se l'ha localitzat i han iniciat, un cop posat a bon resguard, les tasques de reanimació que han resultat insuficients.

Etiquetes

Comentaris

Trending