Mor el fotògraf i realitzador audiovisual escaldenc Jordi Pantebre

Es va iniciar en el món de la fotografia als onze anys i va tenir una prolífica carrera a diversos indrets d’Europa, especialment als Països Baixos

-
-
Tenia la seva pròpia visió del món. Per això usava unes ‘ulleres’ especials per mirar-lo. I admirar-lo. Va captar Andorra de mil maneres. Amb la càmera fixa i en format audiovisual. Havia mamat fotografia des dels onze anys, quan es va iniciar en la matèria a la casa paterna. Des d’aquest dilluns, el món fotogràfic andorrà és una més orfe. Als 69 i actualment establert a Pal encara que escaldenc pels quatre cantons, ha mort Jordi Pantebre Trasfí.

Pantebre, que el 2012, per exemple, havia presentat ‘Estatges/Instatges’ a la sala d’exposicions de Govern, que a finals del 2016 es va exposar al Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona, a París, (col·lecció de fotografies de paisatges d’alta muntanya en format panoràmic signades acompanyades pels poemes del poeta alturgellenc Andreu Escales), va estudiar a l’Institut Français de Photographie et Cinématographie de París fins a l’obtenció del CAP de l’Académie de Toulouse l’any 1969.

Un parell d’anys abans havia començat a rebre els primers reconeixements al Principat. El 1967 va participar en el concurs Aplec de la sardana, convocat per l’Agrupació Fotogràfica d’Andorra, on rep un accèssit, i el 1968 va ser guardonat amb la Grandalla d’or, el gran premi del MI Consell General per la fotografia ‘Solcs’, presentada al VI Saló Internacional de la fotografia d’Andorra. Durant els cursos escolars 1969-1970 i 1970-1971 va ensenyar química fotogràfica i tècniques de laboratori a l’escola de fotografia i disseny gràfic Richter-Elisava, alhora que feia d’assistent als tallers de Joaquim Vilanova, Xavier Miserachs, Enric Puigdengoles i Salvador Serra, a Barcelona.

Pantebre va col·laborar en diverses produccions dels estudis cinematogràfics Iquino, també de la capital catalana, i Cinecità de Roma. L’any 1971 es va establir als Països Baixos, concretament a Dordrecht, on va exercir d’operador de Cinerama i de laborant de Kodak. A partir del 1975 es va especialitzar en la realització audiovisual i va fundar, també a Holanda, el col·lectiu DIALD, de multivisió i audiovisuals, juntament amb l’escultora Trudy Kunkeler i el fotògraf Wick van Rij. Com més va aprendre la llengua neerlandesa més es va integrar a la societat holandesa i més formacions i cursos va fer. Després d’haver treballat en diversos llocs d’Europa, finalment el 1987 es va tornar a establir al Principat, on va protagonitzar nombroses exposicions, reportatges i audiovisuals.

Feia temps que Pantebre, nascut el 1950 a Escaldes, patia una greu malaltia. Finalment, aquest dilluns, en plena crisi pel coronavirus, va acabar morint a l’hospital. Està previst que se l’incineri aquest dimecres al cementiri de la Plana en la més estricta intimitat. L’actual excepcionalitat sanitària no permet fer grans coses més.

Comentaris (6)

Trending