Deu vegades més de tirs preventius per allaus aquest hivern per l’alta acumulació de neu

El COEX considera que la temporada hivernal “ha estat normal per la quantitat de neu però atípic per com ha caigut”, molt concentrada a l’inici del curs

Una màquina del COEX retirant neu.
Una màquina del COEX retirant neu. COEX

L’acumulació de neu en punts que podien arribar a afectar alguna carretera general o secundària ha obligat aquest hivern a fer deu cops més de tirs preventius que en altres temporades. El COEX ha hagut de treballar de valent aquest curs hivernal, arribant a fer 17.000 quilòmetres de vies per treure neu. S’han fet 202 dispars de prevenció quan solen ser normals, en tot l’hivern, una vintena. I cal afegir-hi 16 tirs més de des d’un ‘canó avalantxa’ a Arcalís -quan se’n solen fer tres o quatre- i quatre llançaments en helicòpter

El director del servei, David Palmitjavila, ha comparegut aquest matí per fer balanç de l’actuació hivernal. Palmitjavila ha qualificat l’hivern de “normal per la quantitat però atípic per com ha caigut”, en referència al fet que les principals nevades es van concentrar “a principi de temporada”. El director del COEX ha explicat que l’equip ha hagut de treballar de valent i la maquinària “ha patit” perquè els moments de més complexitat quant a les nevades han coincidit en dates turístiques fortes: Puríssima, Nadal i Reis. “La feina de tota la temporada se’ns ha acumulat en trenta dies”, ha afirmat.

Palmitjavila també ha explicat que l’atipicitat del darrer hivern s’ha vist amb el fet que hi va haver moltes fases grogues i poc de taronges i vermelles, en què la circulació està permesa però limitada i que són les pitjors per la gestió de les carreteres. Per aquest motiu, el fet que els darrers mesos hi hagi hagut més fases negres que altres hiverns ha estat positiu per al servei, perquè malgrat que això vol dir que la climatologia és molt adversa, també fa que la via quedi totalment tallada a la circulació i, per tant, els equips del COEX poden treballat amb més tranquil·litat i seguretat.

ALTRES FEINES

El màxim responsable del departament encarregat de la vialitat hivernal i la conservació de carreteres ha aprofitat la compareixença per fer un repàs exhaustiu de l’actuació del servei, recordant, per exemple, que el COEX també actua com a taller mecànic per al parc mòbil de l’administració -uns 480 vehicles- o intervé en aquells accidents que afecten la via o el mobiliari urbà. El 2021 va acudir a 58 accidents, “el doble que el 2020” en què per la pandèmia la circulació va caure en picat, però en línia amb les actuacions dels anys precedents, ha afirmat Palmitjavila.

IMG 5806
David Palmitjavila durant la compareixença. | TONI SOLANELLES

El COEX també neteja les carreteres i sega les males herbes que creixen a les cunetes. Un 15% més de cunetes treballades l’any passat. La recollida de la brossa es fa per mitjans propis a l’hivern i amb personal subcontractat a l’estiu. “En un lloc on no hi hauria d’haver brossa, acabem recollint onze tones de matèria”, ha exposat Palmitjavila lamentant el “molt incivisme” que hi ha i que també afecta la senyalització viària. Encara que el cost de netejar i reparar els senyals objecte d’actes vandàlics “és anecdòtic” sí que genera feina.

De fet, David Palmitjavila ha explicat que el servei disposa d’un inspector que puntualment repassa l’estat dels senyals. Adhesius i grafits són el que més afecten. I sempre hi ha moments puntuals en què s’és conscient que hi haurà més afectació, especialment després de períodes d’alta afluència turística com la Setmana Santa, quan acaba la temporada d’esquí, o els mesos de setembre i octubre, quan finalitza l’època ciclista. De fet, les carreteres encara es volen més netes per l’alta presència de ciclistes. Però es dona el cas que “no sempre ens cal anar a netejar el senyal, més d’un cop hi ha qui se l’endú tot sencer de record”.

LA NEU I ELS TIRS

El que no ha estat anecdòtica ha estat l’acumulació de neu a principi de temporada. És l’inici hivernal amb unes nevades més quantioses dels darrers quaranta anys. I això és el que ha obligat a fer més tirs de manera preventiva. Entre les 10 i les 11 de la nit o de 6 a 7 del matí. L’allau no provocada intencionadament que més maldecaps va donar va ser la de Soldeu el 10 de desembre. Per sort, no va enxampar ningú. I malgrat que forma part del catàleg d’allaus del país, no tenia sistema Gasex ni cap altre per fer-hi actuacions de purga forçada.

El rastre d'arbres i el camí que va seguir l'allau a Soldeu l'11 de desembre.
El rastre d'arbres i el camí que va seguir l'allau a Soldeu l'11 de desembre.

L’allau, en aquest cas, va ser provocada, segurament, pel pas dels animals. Es donava per fet que amb la vegetació que hi havia, la situació estava controlada. Ara, una vegada s’ha donat una situació d’allau, “s’ha encomanat un projecte” per establir un sistema de prevenció i contenció. Amb tot, Palmitjavila ha augurat que el sistema passiu serà força fàcil en haver-se el principal problema al capdamunt de la capçalera de la canal.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending