Una acció de protesta amenaça l’operació tornada del pont de la Puríssima

Els familiars d’una nena de Peramola que pateix una greu discapacitat preveuen tallar la C-14 el dia 8 de desembre a les quatre de la tarda per reclamar una solució que garanteixi la seva escolarització

El cartell de convocatòria del tall de la C-14.
El cartell de convocatòria del tall de la C-14.

Una protesta convocada la tarda del 8 de desembre amenaça de complicar l’operació tornada del pont de la Puríssima. La família d’una nena de nou anys amb una malaltia genètica minoritària, que li provoca una discapacitat del 78%, reclama que pugui tenir accés a un centre d’educació especial. Davant la manca de resposta de la Generalitat, han optat per fer una acció reivindicativa. Així, han convocat un tall de la carretera C-14 a les quatre de la tarda, fet que pot comportar importants complicacions de trànsit.

La decisió es pren després d’anys de gestions infructuoses davant el govern català que permeti trobar una solució adequada per a la menor, Maria Orrit, natural de Peramola, que pateix una patologia de la qual només es coneixen un centenar de casos a tot el món. Durant els primers anys d’escolarització, es va optar perquè anés a un centre concertat de Solsona, fet que suposava fer 120 quilòmetres cada dia.

Des de fa dos anys, però, ja no va a aquest col·legi perquè la malaltia ja l’allunyava massa dels seus companys. La família, però, assegura que des del departament d’Ensenyament no se’ls ha ofert cap solució. En un moment, afirmen, se’ls va arribar a aconsellar una mesura il·legal, com era que la nena no anés al col·legi. S’accepta que aquesta sortida podria ser un centre d’educació especial, però no n’hi ha cap a la zona i els més propers obligarien a fer diàriament molts quilòmetres. S’entén que una sortida seria el seu internament durant tota la setmana, però serveis socials es neguen.

Davant aquesta situació, la família ha decidit optar per accions més contundents. I s’entén que el 8 de desembre és un dia oportú per iniciar mobilitzacions. “Les solucions s’esgoten al mateix ritme que les possibilitats de desenvolupament de la filla”, denuncien. Per això, s’ha convocat l’acció de protesta, sota el lema “La Maria necessita atenció! Al Pirineu també tenim drets”, que, tot s’ha de dir, pot suposar un greu problema per a l’operació tornada.

El tall de carretera es farà a l’altura de la presa del pantà d’Oliana, a partir de les quatre de la tarda. La C-14, cal recordar, és una de les dues vies d’accés i sortida d’Andorra i, per tant, afectaria directament els visitants i turistes que hagin passat el pont al Principat.

Comentaris (13)

Trending