Més de 300 persones clamen contra la sentència del procés català i demanen a Andorra que es posicioni

(AMB VÍDEO) Després d’uns minuts de confusió, les convocatòries fetes per l’ANC i el CDR andorrà s’han unit a la plaça del 'The Cloud' i després alguns assistents s'han traslladat a l'ambaixada

-
-
Després d’una estona de confusió atès que hi havia dues convocatòries diferents en llocs distints, finalment els assistents s’han unit a la denominada plaça del ‘The Cloud’, on havia situat el seu punt de concentració la delegació andorrana de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC). Més de 300 persones han clamat contra la sentència dictada aquest dilluns pel Tribunal Suprem espanyol contra els principals dirigents polítics de l’anomenat procés sobiranista català. I han sol·licitat als governants del Principat que es posicionin davant el conflicte que es viu a l'Estat veí.

A banda d’'Els Segadors’ i enmig d’alguna senyera i alguna estelada brandada a l’aire al costat de les lletres que decoren la plaça, crits com ara “llibertat presos polítics”, “independència” o “no es justícia, és revenja” han estat la tònica dominant d’un acte marcat per la profunda indignació per la immensa majoria dels assistents, de totes les edats. La coordinadora de l’ANC Andorra, Roser Gordillo, ha estat l’encarregada de llegir un manifest que ha servit, entre altres, per evidenciar “la meva impotència i la meva tristor” i per assegurar que “avui, l’Estat espanyol ha fet més gran l’esquerda amb l’Estat català, actuant de manera desmesurada, plena de repressió i odi”.

L’acte, que s’ha desenvolupat amb plena normalitat en la seva major part i amb alguns dels assistents intentant animar la resta a acudir després de la concentració de ‘The Cloud’ fins davant de l’ambaixada d’Espanya al Principat, ha estat marcat a l’inici per una certa confusió. La delegació andorrana dels Comitès de Defensa de la República (CDR) havia convocat a la plaça de la Rotonda. L’ANC a l’antic indret ocupat anteriorment per la seu comercial d’Andorra Telecom. A les 8 de la tarda, hora prevista per a l’inici de la concentració, hi havia gent als dos punts. 

Finalment, els que havien acudit a la Rotonda s’han dirigit en petita manifestació cap al bell mig de l’avinguda Meritxell per unir-se a la resta de concentrats i fer sentir la seva repulsa contra la sentència que situa la màxima condemna, tretze anys de presó per sedició i malversació de fons públics, per a qui va ser vicepresident de la Generalitat de Catalunya fins a la seva destitució pel govern espanyol Oriol Junqueras. La resta van dels dotze als nou anys, amb condemnes molt menors per tres dels processats. 

Durant la protesta, els participants han advocat també per un "Andorra posiciona't". Quan ja feia una bona estona que la concentració estava en marxa -l'acte al 'The Cloud' deu haver durant uns tres quarts d'hora- i sense cap aldarull ni res que se li assemblés, algú des d’un balcó ha llançat un ou que hauria impactat en una noia. El fet ha revolucionat una mica la situació però no ha passat d’aquí. Això sí, després de la lectura del manifest a tocar l’avinguda Meritxell i dels càntics, una part important dels concentrats han decidit desplaçar-se cap al carrer Prat de la Creu per plantar-se davant l’ambaixada espanyola.

Un centenar dels assistents a la concentració inicial s'han plantat després davant de l'ambaixada d'Espanya al Principat

Fins aquest indret hi han acudit menys d'un centenar de persones, que s'han trobat amb cinc agents de la policia andorrana custodiant l'edifici diplomàtic. També hi havia un parell de vehicles policials que vetllaven pel normal funcionament de la protesta. Al carrer Prat de la Creu s'han tornat a repetir crides i càntics ja pronunciats a l'avinguda Meritxell. Més enllà dels crits i dels soroll, inicialment almenys no s'ha produït cap incident remarcable. I la coordinadora de l'ANC a Andorra, Roser Gordillo, ha fet una bona valoració del seguiment.


Una tercera part dels assistents a la concentració al 'The Cloud' s'han traslladat després davant l'ambaixada d'Espanya a Andorra. | ALTAVEU

Gordillo, en manifestacions als mitjans de comunicació just finalitzar-se la primera part de la protesta, a la confluència de l'avinguda Meritxell amb els carrers Bonaventura Riberaygua i de la Borda, entre altres, ha remarcat, com ja ha fet durant la lectura del manifest, que la sentència dictada pel Suprem espanyol és plena "d'odi" i feta "amb repressió; és antidemocràtica". També ha lamentat que el cap d'Estat espanyol, el rei Felip VI, actuï i se senti com un hereu de Franco.

La coordinadora de l'ANC també ha fet referència a la petició perquè el Principat prengui partit. En aquest sentit, Roser Gordillo ha estat molt prudent i conciliadora amb l'Estat andorrà tot reconeixent que Andorra té molta dependència i molts compromisos amb els estats veïns, i si partits molt més grans i independents no s'han posicionat, s'entén en certa manera que el Principat tampoc no ho faci. Amb tot, Gordillo ha insistit que és el "poble qui té la força i la força del poble pot arribar a aturar tot un país".


Manifest llegit

Bona nit a tothom.

Malauradament ens tornen a reunir per els nostres presos polítics. 

M’agradaria que fos per celebrar que Catalunya es un Estat independent, una República que deixa enrere moltes injustícies i molt patiment.

Avui rabiosos per una sentència injusta, d’un país anomenat Espanya, suposadament democràtic, quan tothom sap que el cap d’Estat, és un hereu franquista, i el pitjor de tot, se sent orgullós de ser-ho. Nosaltres tornem a estar reunits per la sentència tant injusta i carregada d’odi, envers els nostres polítics, pels exiliats i CDRS empresonats.

Ens sentim desemparats, sense saber ben bé on som. Decebuts pel nostre somni de ser independents, veiem que no avancem, però estem dempeus, no agenollats com molts voldrien. 

Avui, l’Estat espanyol ha fet mes gran l’esquerda amb l’Estat català, actuant de manera desmesurada, plena de repressió i odi.

Ens volen callats i plens de por.

No  tinc paraules per expressar la meva impotència i la meva tristor, que estic segura serà compartida per tots vosaltres. Només us puc demanar coratge en aquests moments tant complicats. Nosaltres som el poble i malgrat que els nostres polítics es puguin trobar decebuts i desbordats per la situació, com nosaltres, en els moments decisius hem d’estar tots units per un mateix clam: LA LLIBERTAT!


 

Comentaris (22)

Trending