La qualitat de l’aire i acústica d’Andorra es manté excel·lent

Tot i que la pandèmia va fer disminuir certs indicadors durant el temps de confinament, els resultats han tingut una tendència sempre favorable des del 2010

Estació per mesurar la qualitat de l'aire
Estació per mesurar la qualitat de l'aire Govern d'Andorra

L’anàlisi de les dades recollides al llarg del 2020 respecte a la qualitat de l’aire han indicat que, durant el 96% del temps el resultat se situa entre excel·lent i bo. De la mateixa manera, en el vessant acústic, es recull que els resultats són en un 84% entre excel·lents i bons. Tot i que la pandèmia, sobretot el temps de confinament, va contribuir a fer que certs indicadors patiren una davallada considerable, la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, ha assegurat que “la qualitat no ha canviat substancialment des del 2010, i continua amb aquesta mateixa tendència al 2021”.

Per una banda, respecte a la qualitat de l’aire, es té tota una xarxa de control que es divideix entre estacions de referència urbana i de referència periurbana, que mesuren els diferents elements que interfereixen. Durant el 2020, únicament s’ha enregistrat un 1% qualificat de ‘dolent’. Nerea Tekwani, cap de la Unitat d’aigües i medi atmosfèric, ha assegurat que “es deuen a episodis puntuals”.

Concretament, aquests dos episodis és un d’origen intern, i un degut a factors externs. “La primera es deu a episodis d’inversió tèrmica, la temperatura s’inverteix i passem a zones més baixes a una temperatura més freda i crea una cúpula que no deixa dispersar els contaminants i principalment es dóna en època hivernal, sobretot de desembre a febrer”, ha assegurat Tekwani. D’altra banda, el fenomen extraordinari que s’ha enregistrat ha sigut la calima.

La pandèmia, en aquest sentit, va afectar que la contaminació de l’aire va tenir una reducció del 65%, “ja que va haver-hi una disminució del transport rodat”, ha indicat Ferrer. D’altra banda, observant el perfil setmanal, s’observa que de dilluns a divendres és quan més nivell de contaminació es concentra, “a causa de que som els mateixos habitants qui ens desplacem i utilitzem la calefacció, i no a causa dels turistes com es podria pensar”, ha apuntat Tekwani.

Respecte a la qualitat acústica, Andorra ha obtingut un 84% de les seves estacions amb resultat d’excel·lent. Únicament dues han sigut qualificades de ‘passables’ i dues de ‘dolentes’. En el cas de les dues darreres, Tekwani ha explicat que ha sigut per “fets merament puntuals, com obres a un carrer d’Andorra la Vella”. Les campanyes que mesuren aquestes dades estan programades, i no es canvien encara que hi hagi factors que puguin alterar-les com ha sigut aquest cas.

D’altra banda, amb la pandèmia, un dels sensors situats a Andorra la Vella, concretament al carrer Prat de la Creu, va enregistrar una baixada de 2,5 dBA. “Tot i que pot no semblar molt, suposa una disminució del 65% del soroll. Són dades que, abans de la pandèmia, s’enregistraven a la nit”, ha assegurat Ferrer.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending