La pandèmia fa caure els residus recollits durant el 2020

La davallada més forta es va donar amb el vidre (-10%) i, en canvi, es va incrementar la recollida selectiva de paper i cartró per l’efecte de l’augment de la paqueteria

Carrascosa i Gómez, durant la roda de premsa.
Carrascosa i Gómez, durant la roda de premsa. G. P.

L’esclat de la pandèmia ha tingut efectes en molts àmbits. La generació de residus no és pas una excepció. En línies generals, i segons les dades dels comuns i de l’empresa que s’encarrega de la recollida selectiva, Pirinenca de Serveis, al llarg del 2020 es va produir una sensible davallada del material llançat als diferents contenidors. L’única excepció es va veure amb el paper i el cartró.

La davallada, segons ha explicat el gerent de la societat, Josep Gómez, és “global”, però no ha estat homogènia a totes les parròquies. Al contrari, en aquelles més turístiques ha estat més forta que en les més residencials, per culpa de la notable davallada de visitants patida a conseqüència de les restriccions de mobilitat forçades pel coronavirus.

Pel que fa al material, les tones de rebuig van caure un 4,5%. Més forta va ser encara la davallada del vidre. Fins a un 10%. Pel que fa als envasos, es van recollir un 6% menys que el 2019.

L’única excepció en aquesta tònica es troba en la recollida de cartró i paper. En aquest cas, es va incrementar un 3%. Des dels comuns i des de Pirinenca de Serveis s’argumenta que un dels motius es pot trobar en l’increment de l’enviament de paqueteria, justament, arran de l’esclat de la pandèmia.

Bona prova que la davallada no ha estat homogènia l’ha donat la directora del departament d’Higiene i Medi Ambient del comú d’Encamp, Vanessa Carrascosa. Així, a aquesta parròquia, i malgrat la davallada de visitants, es van gestionar al llarg del 2020 un 8% més de residus que el 2019. En aquest cas, s’entén que el fet que “molta gent ha passat a quedar-se a casa, ni que sigui els caps de setmana” ha compensat la falta de turistes.

Especialment curiós, en aquest cas, ha estat el viscut a la deixalleria. El trastos que es van deixar a les instal·lacions comunals van ser un 50% superior als de l’any anterior.

Etiquetes

Comentaris

Trending