El Govern vol recuperar sobres de restaurants i comerços per evitar el malbaratament d’aliments

La futura llei d’economia circular també prohibirà la venda de productes fets amb plàstic d’ún sol ús com coberts, plats, bastonets per les orelles o canyes

El Govern vol instaurar mesures per evitar el malbaratament alimentari.
El Govern vol instaurar mesures per evitar el malbaratament alimentari.

Els plats, gots o coberts d’un sol ús tenen els seus dies comptats també a Andorra. El mateix succeirà amb altre material com ara els bastonets per les orelles o les canyes per beure. Tot ells seran prohibits, tal com ja s’està fent a Europa, per la futura llei d’economia circular que es vol tramitar aquest primer semestre. El text també vol lluitar contra el malbaratament alimentari i una de les opcions que es planteja és que el Govern pugui emportar-se el menjar sobrant de centres comercials o restaurants.

Així ho ha explicat la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, tot remarcant que la legislació ha de suposar “un canvi de paradigma en el consum”. El text posarà el focus en la necessitat d’eliminar productes fabricats amb plàstic no reutilitzable que suposen una important generació de residus anualment, material que, a més, triga molt de temps en descompondre’s amb el consegüent perjudici per a la natura. Es tracta d’objectes com ara bastonets de cotons per a les orelles; plats, gots o coberts de plàstics; o canyes per beure entre altres.

La llei s’està ultimant amb la voluntat de poder-la tramitar al Consell General al llarg d’aquest primer semestre

“La llei s’alinea a les directives europees. Quedaran prohibits en un termini raonable després de l’entrada en vigor”, ha avançat Calvó. El text també vol actuar sobre altres productes fabricats amb plàstic que, però, encara no tenen alternativa al mercat. En aquest cas, hi haurà mesures per fomentar la seva reducció fins que existeixin.

Un altre punt important de la futura llei serà l’establiment de mesures que permetin reduir de forma significativa el malbaratament de productes alimentaris. “Treballarem amb els sectors implicats per instaurar determinades obligacions”, ha comentat Calvó. Entre elles, ha avançat, l’opció de “poder-nos emportar els sobrants”. Una clau del treball és que el text “estigui el màxim de consensuat amb el sector privat”.

El Govern treballa encara el futur projecte legislatiu, que abasta molts altres àmbits. Es vol que es pugui enviar a tràmit al Consell General durant l’actual període de sessions. És a dir, abans de l’estiu.

Comentaris

Trending